Zvanični kurs Evra za dan 20.10.21. :: 117.5811 rsd
Tekst objavljen: 26.06.2019 14:50        


Sporazum o priznavanju prekršaja počeo je da se primenjuje i u sektoru turizma u Srbiji, odnosno, ako turistička inspekcija utvrdi nepravilnost u ugostiteljskim i turističkim objektima, vlasnik restorana ili hotela može odmah sa inspektorom i sudijom za prekršaje da dogovori manju kaznu

Vlasnici lokala mogu da pregovaraju sa inspektorima o kazni?!

- To je jako važno, jer je cela politika u delu inspekcijskog nadozora, da privreda i inspekcija budu partneri - izjavila je pomoćnica ministra za turizam Vera Božić Trefalt.

Ona objašnjava da je upravo sam zakon tako „skrojen” da deluje preventivno i da je ostavljena mogućnost preduzeću, inspektoru i sudiji za prekršaje da se dogovore da, na primer, kazna za određeni prekršaj ne bude maksimalna nego da se o kazni „može pregovarati”.

Međutim, Božić Trefaltova upozorava da se mogućnost dogovora sa inspektorom i prekršajnim sudijom ne odnosi na one, na primer, turističke agencije koje nisu registrovane i rade u „sivoj zoni”. Mogućnost dogovora sa inspektorom i prekršajnim sudijom ne odnosi se na turističke agencije koje nisu registrovane.

- Ako govorimo o sivoj ekonomiji i neregistrovanim subjektima, tolerancija je nula, tu sporazuma nema - jasna je Trefaltova.

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu stupio je na snagu 22. marta ove godine, a predstavnici Minstarstva turizma i Privredne komore Srbije (PKS) razgovarali su danas s privrednicima koji posluju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U resornom ministarstvu kažu da su do sada ostavili privrednicima vreme da se prilagode novim zakonskim izmenama.

Na sednici Radne grupe za ugostiteljstvo i turizam u PKS usvojene su i Smernice za primenu sporazuma o priznanju prekršaja, govorilo se o tome kako privreda može lakše da se prilagodi novim zakonskim rešenjima u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i o potrebi za dodatno angažovanje turističkih inspektora na lokalu u celoj Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Agencije bez većih problema

Vera Božić Trefalt kaže da na početku sezone nisu zabeleženi veći problemi kada je reč o poslovanju turističkih agencija. Takođe, do 22. septembra ove godine ostavljen prelazni period da agencije usvoje nova pravila koja se tiču licenci, obaveznog depozita, kategorizacije.

Sekretarka Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković kaže da je saradnja među nadležnim institucijama i privredom važna kada je reč o sektoru turizma i primeni novih zakonskih rešenja.

PKS je, kaže, imala savetodavne posete ugostiteljskim objektima, cilj je da se i promovišu visoki standardi u poslovanju u sektoru turizma, kao i da se za privrednike do kraja godine organizuje serija edukacija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vera božić trefalt inspekcija tržišna inspekcija kafići lokali kazna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana