Tekst objavljen: 28.07.2015 13:03        


Toyota je u trci za najvećeg svetskog proizvođača automobila u prvoj polovini ove godine ostala iza Volkswagen-a, budući da je nemačka kompanija prodala više vozila od japanskog rivala. Volkswagen je u šest meseci zaključno s junom u svetu prodao 5,04 miliona automobila, u odnosu na Toyota-inih 5,02 miliona, prenosi agencija Frans pres.

Volkswagen prestigao Toyota-u u prvoj polovini 2015.

Treće mesto na listi zauzima američki General Motors (GM) sa 4,86 prodatih vozila. Toyota je 2008. svrgnula GM sa trona najvećeg svetskog proizvođača automobila, gde se on nalazio decenijama, ali je tri godine kasnije ostala bez krune u svetlu katastrofalong zemljotresa i cunamija u Japanu koji je obustavio proizvodnju i lance dostave.

Toyota se 2012. godine vratila na prvu poziciju na listi, ali se očekuje da će ove godine zabeležiti pad prodaje na 10,15 sa 10,23 miliona vozila iz 2014. godine, koja je bila rekordna, kao posledica brojnih skandala u vezi sa bezbednošću automobila i povlačenja miliona vozila, između ostalog, zbog problema sa vazdušnim jastucima firme Takata.

Volkswagen je trenutno u dobroj poziciji da do kraja godine ostane vodeći globalni proizvođač vozila i prvi put završi godinu kao prvi na listi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Volkswagen toyota novi auto prodaja automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana