Tekst objavljen: 12.06.2017 11:59        


Vozači koji nisu zamenili stare papirne vozačke dozvole, a ne upravljaju vozilom, neće biti kažnjavani. Ovi vozači zamenu mogu da završe u narednom periodu bez ikakvih posledica, izjavio je predstavnik Uprave saobraćajne policije Aleksandar Radenković.

Vozačima kazna do 30.000 RSD

On je, gostujući na RTS, kazao daza vozače koji se u saobraćaju zateknu sa papirnom vozačkom dozvolom predviđene su kazne od šest do 20.000 dinara, plus dva kaznena poena ako je prošlo manje od šest meseci od dana kada je dozvola istekla, dok ukoliko je duži period kazna je od 15 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom.

Juče, 10. juna, istekao je rok dokle su važile stare papirnih vozačkih dozvola, a ne za zamenu i nova vozačka dozvola može da se nabavi na dva načina - odlaskom u policijsku stanicu ili online.

U policijsku stanicu vozači treba da donesu staru dozvolu i, ako imaju biometrijska dokumenta, popune svega jedan obrazac i dozvola je gotova za sedam dana.

Zahtev za izdavanje nove dozvole moguće je uputiti i onlajn, preko e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

Vozači koji u nekom dužem periodu nisu produžili dozvolu nemaju razloga za brigu, jer je reč o formalnosti, odnosno, niko neće ostati bez dozvole, niti će morati ponovo da polaže vozački ispit.

Naknada za troškove izrade vozačke dozvole je 255 dinara, toj sumi treba dodati i naknadu za izdavanje vozačke dozvole od 621 dinar, kao i Republičku administrativnu taksu od 700 dinara.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozacku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novcane kazne - ukoliko nemaju novi dokument a upravljaju vozilom.

Prethodno je rok za zamenu dozvola bio 10. jun 2014. godine, ali je kasnije produžen do ovog 10. juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
probne vozačke dozvole zamena vozačke dozvole kazna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana