Zvanični kurs Evra za dan 16.06.21. :: 117.5626 rsd
Tekst objavljen: 06.06.2018 13:17        


Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks ostakli gotovo nepromenjeni, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući daljem jačanju tehnološkog sektora, dostigao novi rekordni nivo.

Wall Street: Dow Jones i S&P gotovo nepromenjeni

Dow Jones oslabio je 13 bodova ili 0,06 %, na 24.799 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 %, na 2.748 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 %, na rekordnih 7.637 bodova.

Novi rekord Nasdaqa najviše se zahvaljuje daljem usponu tehnološkog sektora jer je taj indeks pun tehnoloških akcija. Pritom su među najvećim dobitnicama bile akcije Twittera, s rastom cene od 5,1 %, Amazon.coma, s rastom od 1,9 %, i Applea, s rastom od 0,8 %.

S druge strane, Dow Jones i S&P 500 indeks našli su se pod pritiskom pada cena akcija u finansijskom sektoru za 0,4%.

Pale su i cene akcija pojedinih prehrambenih kompanija, kao što su Kellogg i General Mills, jer je Meksiko uveo carine na uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, kao odgovor na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Zbog toga su juče indeksi na Wall Streetu stagnirali nakon dva dana znatnog rasta. Tržište je, kažu analitičari, i dalje podržano dobrim makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje najveće svetske ekonomije. Međutim, zabrinjavaju naznake slabosti u svetu.

„Rast američke ekonomije podržava tržište akcija. No, čini se da ulagače počinje zabrinjavati mogućnost usporavanja rasta inostranih ekonomija”, kaže Tracie McMillion iz Wells Fargo Investment Institute.

Uz to, bliži se sednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati namerava li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sednica čelnika Feda počinje 12. juna, a očekuje se drugo povećanje kamatnih stopa u ovoj godini. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

Na većini evropskih berzi cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,70 %, na 7.686 bodova, a pariski CAC 0,22 %, na 5.460 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,13 %, na 12.787 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
wall street svetske berze akcije na berzama američka ekonomija fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana