Tekst objavljen: 13.12.2017 9:20        


U utorak, Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 dostigli su nove rekordne nivoe, koji su uglavnom posledica rasta cena nafte, s obzirom da se očekuje da banke povećaju kamatne stope američke Centralne banke.

Wall Street: Novi rekordi, bankarski sektor ojačao

Dow Jones je ojačao 0,49 odsto na 24.504 poena, dok je S & P 500 porastao za 0,15 odsto na 2.664 poena. Indeks Nasdaka oslabio je, na 0,19 posto, na 6.862 poena.

Novi rekordi Dow Jones i S & P 500 uglavnom su usled skoka cena akcija u bankarskom sektoru za 1 odsto, s obzirom da očekuje da će se interes Feda povećati.

U utorak je počela redovna dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, a s obzirom na solidan rast privrede i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu procentnog boda.

Međutim, juče su objavljeni podaci pokazali da su američke cijene proizvođača u novembru zabilježile najveću godišnju stopu rasta u posljednjih šest godina, što ukazuje na povećanje inflatornih pritisaka.

A ako se nastavi jačanje inflacije i ubrza rast privrede, to bi, kažu analitičari, moglo navesti Fed da u idućoj godini ubrza tempo povećanja kamata, što bi pozitivno uticalo na profitabilnost banaka.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Predstavnički dom Kongresa uskoro usaglasiti predloge 2 poreskih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi podstaći brži rast privrede i zarada firmi, te tako podržati dalji rast cena akcija.

"Optimizam ulagača temelji se na nadi da bi uskoro mogle biti usaglašene poreske promene, ali i na jačanju svetske ekonomije", RJ Grant, direktor u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

S druge strane, indeks Nasdaq je juče pao, jer je nakon četiri dana rasta tehnološki sektor bio pod pritiskom, a Apple i Facebook dele među najvećim gubitnicima.

I na evropskim berzama, cijene akcija su porasle juče. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 13.183 boda, a pariški CAC 0,75 posto, na 5.427 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street berzanski indeksi evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana