Tekst objavljen: 04.05.2017 14:04        


Na Wall Streetu su u sredu cene deonica blago pale u opreznom trgovanju nakon poruka američke središnje banke i objave kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija.

Wall Street: Oprez nakon poruka Feda

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 20.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 6.072 boda. Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su juče, nakon dvodnevne sednice, ostaviti ključne kamatne stope nepromenjene.

U saopštenju su naveli da je usporavanje rasta privrede u prvom tromesečju verovatno prolazno, da je potrošnja kućanstava solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim nivoima. Poručili su takođe da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni. Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svojem planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope.

Tako se na tržištu novca procenjuje da postoji 65 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu. Zahvaljujući tome, juče se među najvećim dobitnicima našao finansijski sektor, s prosečnim rastom od 0,6 posto, dok su u sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica pale."Fed se drži svoje mantre o postupnom povećanju kamata, a iduće će najverovatnije uslediti do juna", kaže Ryan Sweet, ekonomist u Moody′s Analitics.

Od 8. studenoga, kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,6 posto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima. U poslednje vreme entuzijazam je splasnuo jer ulagači nisusigurni da će Trump uspeti realizovati svoja obećanja.

"Bilo je puno optimizma na početku godine zbog Trumpovih obećanja, no taj optimizam počinje nestajati", kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Boston Private.S druge strane, podršku tržištu pruža tekuća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata u kojoj velika većina kompanija prebacuje očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju na 14,2 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvešća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine. I na europskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,21 posto, na 7.234 boda, a pariški CAC 0,06 posto, na 5.301 bod. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,16 posto, na 12.527 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed Dau Džons wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana