Tekst objavljen: 03.04.2018 13:25        


Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza oštro pali, pa su zaronili u negativno područje u odnosu na početak godine, što je posledica pritiska na tehnološki sektor i strahova od trgovinskog rata između SAD-a i Kine. 

Wall Street u minusu u odnosu na početak godine

Dow Jones skliznuo je 458 bodova ili 1,9 %, na 23.644 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,23 %, na 2.581 bod, a Nasdaq indeks 2,74 %, na 6.870 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče pale, a najviše u potrošačkom, za 2,8%, i tehnološkom sektoru, za 2,5 %.

U tehnološkom sektoru najviše je, 5,2 %o, pala cena akcija Amazon.coma, što je posledica novog napada predsednika SAD-a Donalda Trumpa na tog e-trgovca. Trump je juče ponovo, drugi put u tri dana, prozvao Amazon zbog visokih cena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promene.

Tehnološki sektor je i onako već nedeljama pod pritiskom kako zbog Amazona, tako i Facebooka kojega je uzdrmala nedavna vest da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

To je izazvalo strahove ulagača od strože regulacije u tehnološkom sektoru, pa su i juče pale cene akcija tehnoloških divova, kao što su Facebook, Amazon.com, Apple, Alphabet i Microsoft.

Cene tih akcija poslednjih godina su najviše rasle, pa se ulagači plaše da sledi dobitonosna prodaja.

“Situacija je puno složenija, ne radi se samo o rasprodaji u tehnološkom sektoru. Ono što šteti svima je pad S&P 500 indeksa ispod 200-dnevnog pomičnog proseka jer to za sobom povlači ulagače koji prodaju akcije i ne mare za to kakvi su fundamentalni pokazatelji”, kaže Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

S&P 500 indeks nije pao ispod svog 200-dnevnog pomičnog proseka, tehnički važnog pokazatelja, još od glasanja Britanaca o izlasku iz Evropske unije na referendumu u junu 2016. godine. Osim toga, ulagači se plaše trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, nakon što je u ponedeljak Peking izvestio o uvođenju carina do 25% na uvoz 128 različitih američkih proizvoda, od svežeg voća do svinjskog mesa, što predstavlja odgovor na nedavno Trumpovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Iako su obe zemlje prošle nedelje poručile da su spremne da pregovaraju kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže, Trump je za ovu nedelju najavio uvođenje novih carina do 60 milijardi dolara na uvoz niza kineskih proizvoda, što bi moglo izazvati nove protivmere Pekinga.

“Kineske carine ne izgledaju previše strašno, no komentari u kineskim državnim medijima poručuju da je Kina spremna zaoštriti situaciju ako pregovori ne uspeju”, kaže Greg McKenna, strateg u kompaniji AxiTrader.

Zbog svega toga S&P500, Dow Jones i Nasdaq indeks juče su oštro pali, pa su sada u minusu u odnosu na početak godine. Pritom je S&P 500 skliznuo u područje korekcije, 10 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog 26. januara, pa se ulagači plaše da je tržište ‘bikova’, razdoblje rasta cena akcija koji traje već devet godina, pri kraju.

Od kada su 26.januara vodeći indeksi na Wall Streetu dostigli najviše nivoe u istoriji, tržište je pod pritiskomstraha od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata.Tako je i drugo tromesečje na Wall Streetu počelo slabo, nakon što su u prvom tromesečju ove godine S&P 500 i Dow Jones indeks zabeležili prvi pad nakon devet kvartala neprestanog rasta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
trgovinski rat wall street akcije na berzama kina Amerika pad akcija apple amazon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana