Tekst objavljen: 19.02.2014 15:00        


Za pokriće prosečne potrošačke korpe u Srbiji u decembru prošle godine bilo je potrebno 1,28 prosečnih zarada, odnosno 65.025 dinara, dok je za minimalnu potrošačku korpu bilo dovoljno 0,67 prosečne zarade, ili 33.919 dinara.

Za hranu imamo dva evra dnevno, za knjige 2,5€ mesečno

Prosečno srpsko domaćistvo na raspolaganju mesečno ima oko 50.000 dinara i najviše troši na hranu i piće, a zatim slede računi.

Kako piše Telegraf, od ukupnog budžeta koji jedno domaćinstvo troši (53.282 dinara), čak 18.393 dinara daje se na hranu i piće, dok na stanovanje ode minimum 7.000 dinara.


Kupovna moć merena odnosom prosečne zarade i prosečne i minimalne potrošačke korpe minulog decembra, kako se navodi u analizi Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine, bila je veća, zahvaljujući pre svega povećanju prosečne mesečne neto zarade, odnosno isplate dodataka i 13. plata.
Prosečna porodica u Srbiji ima tri člana pa su, prema računici Telegrafa, oni zajedno svaki dan imali na raspolaganju između 600 i 700 dinara za hranu, odnosno svaki po oko 220 dinara.

Garderoba se retko obnavlja jer za bluzu ili pantalone imamo na raspolaganju oko 1.500 dinara, a za obuću minimalnih 800 dinara.

Računi, oni za struju, gas i druga goriva, u proseku po domaćinstvu iznose 5.200 dinara. Ako je suditi prema podacima statistike, na telefoniranje domaćinstva na raspolaganju imaju oko 2.000 dinara.




 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na lekove prosečno domaćinstvo, na primer, troši 28.700 dinara godišnje ili 2.400 mesečno.

Poražavajući je podatak da za knjige srpska porodica mesečno ima 293 dinara, a za novine i časopise 197 dinara, zaključuje Telegraf.

2 komentara

  1. User image
    strljšen 19.02.2014 19:59

    U kom socijalizmu živi ta vaša statistička porodica? Statističkih 5,200.- dinara za struju, gas i grejanje je smešno.
    To je oko 1.000.- KW struje (uz dosta korišćenja jeftinije noćne tarife) bez grejanja, da ne spominjemo privatne
    kuće i grejanje na gas ili struju ili čvrsto gorivo.
    5.200.- din mesečno pokriva samo subvencionisano grejanje u stambenoj višespratnici i neredovno plaćanje
    ostalih računa za komunalije

  2. User image
    Vanzemaljac 20.02.2014 2:34

    Ucite aktivno strane jezike i polazite priznate sertifikate, napravite sebi master plan u kojem su bitne stavke definisane vezane za vasu licnu emigraciju u neku drzavu gde rad moze da obezbedi bolje materijalne uslove, nemora da je EU.
    Fiksirajte u tom master planu datum do kada i kako to treba da se desi i preispitajte redovno uspeh vasih napora ka cilju. Zivot je jedan, oni koji vas savetuju da se strpite i cekate neku situaciju koje verovatno nikada nece doci uglavnom to rade jer im je to licni interes da se vi ne probudite. Odrecite se porodicno/coporno svega izvesni period, unovcite ako je jos nesto ostalo da se unovci i investirajte u clana porodice koji u tom kontekstu obecava. Zaboravite diplome i ponos, budite spremni da za izvesni period radite lose placene poslove, doci ce vase vreme gde ce se plata brzo razvijati i ovakve prosecne korpe i plate vas samo periferno zanimaju, jer niste licno pogodjeni... Samo hrabro, pozz iz Nemacke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači Srbija novac namirnice životne namirnice cene troškovi života životni troškovi kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana