Tekst objavljen: 19.09.2016 13:00        


U prvih sedam meseci banke plasirale više od 140 miliona evra za nekretnine. Ukupne pozajmice imale najveći rast još od početka krize krajem 2008.

Za nov krov 1.000 kredita više

Banke su od početka godine odobrile 3.951 stambeni kredit u vrednosti od 140,4 miliona evra, od toga su dale 299 subvencionisanih stambenih zajmova u iznosu od 11,6 miliona evra. Za razliku od prošle godine, kada je odobreno za gotovo 1.000 kredita manja, u prvih sedam meseci ove godine došlo je do znatnog rasta pozajmica za kupovinu stanova, tako da je ukupan iznos ovih kredita dostigao 380,8 milijardi dinara ili nešto više od 3,1 milijarde evra. To je gotovo polovina vrednosti svih odobrenih zajmova.

Većem interesovanju za stambene kredite doprinele su pre svega niske kamatne stope, koje se kreću već od 3,60 osto na godišnjem nivou. Kako očekuje Evropska investiciona banka, u Srbiji će banke najverovatnije ublažiti kreditne standarde za odobravanje stambenih zajmova. To će dodatno olakšati zaduživanje građana koji nemaju krov nad glavom. Od janaura do jula, mesečno su banke odobravale između 440 i 780 stambenih kredita, a najviše je plasirano u junu i julu.

- Kreditno zaduživanje građana raste i u drugom kvartalu ove godine je povećano za 25,55 milijardi dinara, što je najveći rast od 2008. godine - navodi NBS.

- U ova tri meseca banke su plasirale 95,5 milijardi dinara zajmova. Osim za stambene zajmove, interesovanje stanovništva je veliko i za gotovinske i kredite za refinansiranje. Stanovništvo je gotovo 99 odsto keš zajmova uzelo u dinarima, sa kamatama koje se kreću oko deset odsto.

Građani samo stambene zajmove uzimaju u evrima. Tako se valutna struktura kredita pomerila na 61 odsto u domaćoj moneti, a ostatak je u devizama. Jedna od najlošijih godina za uzimanje stambenog kredita bila je je 2013, kada su banke odobrile samo 3.000 stambenih zajmova.


Vojska
Država i dalje subvencioniše stambene kredite za zaposlene u Vojsci Srbije. Tako su banke od aprila do jula odobrile 299 ovih zajmova u vrednosti od nešto više od 11 miliona evra. Uslovi su povoljniji nego za ostale građane, jer je učešće već od 14 odsto, a kamata je za oko jedan odsto niža nego za civile.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
građani Srbije krediti banke stambeni kredit raste broj stambenih kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana