Zvanični kurs Evra za dan 07.12.20. :: 117.5846 rsd
Tekst objavljen: 28.02.2019 12:02        


Otkupljivači u Užicu već izlaze sa akontnom otkupnom cenom za narednu berbu "srpskog zlata". Konačnu cenu odrediće tržište. Primena "Global gap" standarda je obaveza - ističu hladnjačari.

Za novu malinu 120 dinara

Pojedini otkupljivači "crvenog zlata" u užičkom kraju uveliko potpisuju ugovore sa poljoprivrednicima za otkup naredne berbe, a ponuđena je akontna cena od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Hladnjačari su izračunali da troškovi proizvodnje jednog kilograma maline iznose 81 dinar, pa smatraju da u njihovoj ponudi ima mesta za zaradu svih u malinarskom lancu.

Najveći izvoznik malina i smrznutog voća u Srbiji "Sirogojno kompani", izašao je pred poljoprivrednike sa ovakvom računicom, koja podrazumeva preuzimanje malina na terenu.

- Krajnju otkupnu cenu će odrediti tržište. Sada je najvažnije da proizvođači poštuju osnovne higijenske zahteve jer kontrole otkrivaju sve greške: potrebno je prekinuti sa orošavanjem zasada vodom iz neispravnih izvora, važno je strogo kontrolisati, pravilno upotrebljavati i evidentirati upotrebu pesticida, voditi strogo račna o higijeni prilikom berbe i transporta... - ističe Rade Ljubojević, vlasnik pomenute kompanije i potpredsednik Privredne komore Srbije - Uslovi izvoza su strogi. Primera radi, mi smo samo za kontrole na granici prošle godine platili oko 75.000 evra.

Agronomi ističu da za izvoznike i prerađivače važe najstroži evropski i globalni standardi, ali je nužno da i poljoprivrednici usvoje dobru proizvođačku praksu i prihvate deo odgovornosti.- Nažalost, "Global gap" standard je kod nas još u povoju, a to je u stvari obaveza poljoprivrednika koju hladnjačari zasada uspevaju da "pokriju" zajedničkom sertifikacijom svojih kooperanata - ističe agronom Sandra Tomonjić.

- Ovaj standard predstavlja kontrolisanu proizvodnju, gde je upotreba pesticida kontrolisana, higijena propisana, ali se vodi računa i o dobrobiti radnika i zaštiti životne sredine. Važno je da se svi radovi u zasadima detaljno evidentiraju, jer je istorija parcele tada vidljiva, a bezbednost i ispravnost hrane zagarantovane.

KO DOPREMI SAM DOBIJA 137 DINARA

Ukoliko uzgajuvač želi da rod dopremi do jedne od hladnjača "Sirogojno kompanija", akontna cena je viša i iznosi 137 dinara. Međutim, otkupljivači ističu da rod mora zadovoljiti sve strože zahteve stranih tržišta, kako se ne bi ugrozio opstanak najpoznatijeg srpskog poljoprivrednog "brenda".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
otkupljivači cena maline maline tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana