Tekst objavljen: 26.03.2017 10:04        


Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da su direktna podsticajna sredstva poljoprivrednicima povećana sa oko 800 miliona dinara od prošle godine na skoro 1,4 milijarde u ovoj godini.

Za razvoj poljoprivrede skoro 1,4 milijarde dinara

On je to poručio u četvrtak na tribinama namenjenim poljoprivrednim proizvođačima u Bačkom Petrovcu, Selenči i Silbašu, istakavši da je trenutno aktuelno čak 13 konkursa Sekretarijata s merama bespovratne podrške u oblasti razvoja poljoprivrede i sela, saopštio je Biro za odnose sa javnošću Vlade Vojvodine.

"Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat koncipirali su ovogodišnji budžet sa ciljem promocije i razvoja poljoprivrede. Direktna podsticajna sredstva su povećana sa oko 800 miliona dinara od prošle godine na blizu 1.4 milijarde u ovoj godini", naveo je Radojević.

Poljoprivrednicima u tom kraju predstavljene su mere resornog sekretarijata, te mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, pre svega korišćenje bespovratnih sredstava putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i kreditnih mogućnosti Fonda za razvoj poljoprivrede Vojvodine.

Sekretar Radojević i direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović ukazali su poljoprivrednicima, ali i predstavnicima ovih lokalnih samouprava, da bespovratna sredstva mogu dostići i do 70 odsto, te značajno doprineti unapređenju poljoprivredne proizvodnje kojom se bave.

Takođe su ukazali da ta sredstva i lokalnim samoupravama mogu obezbediti projekte od vitalnog značaja.
Radojević je istakao je da u saradnji sa lokalnim samoupravama Sekretarijat svakodnevno radi na upoznavanju poljoprivrednika širom Vojvodine sa aktuelnim konkursima želeći da mere agrarne politike koju Sekretarijat vodi budu svima ravnopravno predstavljene.

On je dodao da su tribine mesta gde se domaćim poljoprivrednicima želi ukazati na neophodnost udruživanja, opredeljivanje ka intenzivnim vidovima poljoprivredne proizvodnje, izgradnji skladišnih kapaciteta i, eventualno, mogućnostima za izgradnju mini prerađivačkih kapaciteta.

To su, prema rečima resornog sekretara, osnovne mere koje su opredeljene ka poljoprivrednim proizvođačima uz maksimalnu podršku Sekretarijata, a putem konkursa gde im se nude bespovratna sredstva u ove svrhe i uz izuzetno povoljne kreditne linije Fonda za razvoj poljoprivrede sa kamatnom stopom do 1,5 odsto.

Radojević je istakao da se na ovaj način dolazi do modela najpovoljnijeg finansiranja poljoprivrede u Vojvodini i Srbiji.

Reč je o konkursima koji imaju za cilj uređivanje kanalske mreže, uređenje nakategorisanih atarskih puteva i otresišta, kao i konkursima za uklanjanje divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta, te konkursa koji se tiče unapređivanja kvaliteta života u seoskim zajednicama, a koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže.

Kako je Radojević najavio, pored Banata i Bačke, naredne nedelje priliku da se upoznaju sa podsticajnim merama agrarne politike i mogućnostima kako da ostvare pravo na bespovratna sredstva Pokrajinske vlade za unapređivanje i razvoj poljoprivrede, imaće poljoprivrednici u Sremu, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bespovratna sredstva poljoprivreda vodoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana