Tekst objavljen: 12.05.2015 10:19        


Terminske cene nafte su danas pale, nakon što je jedan bivši katarski ministar energetike upozorio članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanjuju proizvodnju, što je izazvalo bojazan od prekomernih globalnih zaliha.

Zabrinutost zbog prekomernih zaliha oborila cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 59,21 dolar, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila dvanaest centi na 64,79 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Abdulah al-Atijah, koji je bio na čelu katarskog ministarstva energetike gotovo dve decenije, izjavio je juče da će članice OPEK-a morati da, pre smanjenja proizvodnje, postignu obavezujući ugovor sa državama-proizvođačima nafte koje nisu članice tog naftnog kartela.

"U suprotnom članice OPEK-a će izgubiti udeo na tržištu, a drugi će uživati više cene i proizvoditi veće količine nafte. OPEK ne može i neće smanjiti proizvodnju, osim ako ključni proizvođači van OPEK-a ne udruže snage", izjavio je Atijah novinarima u Kuvajtu.

Dvanaestočlani naftni kartel je u novembru prošle godine zadržao postojeći nivo proizvodnje, uprkos sunovratu cena nafte. Ova grupa, predvođena Saudijskom Arabijom, zadovoljava oko 30 odsto globalnih potreba za naftom, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan Belić 12.05.2015 10:43

    Ovo je "ciguran" znak, da "kodNas poskupidu" svi, "kavtečni " energenti !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte zalihe nafte pad cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana