Tekst objavljen: 13.03.2014 10:30        


Samo za mesec dana čak 7.030 novih slučajeva gde vlasnici tekućih računa ne mogu da izmire svoje obaveze. Svaki peti radnik u Srbiji ne prima platu ili mu zarada kasni nekoliko meseci. Od firme mesečno 35.000 ljudi dobija manje od 21.000 dinara, koliko iznosi zakonski minimalac. Svakodnevno mnogi ostaju bez posla.

Začarani krug: Para nema, a nema ni bankrota

Iako kašnjenje građana u izmirenju pristiglih obaveza beleži priličan rast, u Srbiji nije ni u najavi donošenje zakona o ličnom bankrotstvu, koji bi dužnike doveo u nešto povoljniji položaj u odnosu na poverioce, banke u ovom slučaju.

Šansa kroz bankrot

- Građani se kroz lični bankrot ne dovode do ekonomskog uništenja, već se pokušava njihov finansijski oporavak kroz zadržavanje dela imovine i prihoda u cilju potpune otplate dugovanja - kaže GavrIlović.
- Lični bankrot je institucija odavno poznata u zapadnim, uređenim ekonomijama, ali u zemljama bivše Jugoslavije još uvek predstavlja misaonu imenicu, osim Slovenije, koja je ovaj zakon uvela pre nekoliko godina, a nedavno je to učinila i Hrvatska - kaže za Blic Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Lični bankrot se, piše Blic, proglašava kada dužnik više nije u mogućnosti da redovno otplaćuje svoja dugovanja. Tada dolazi do popisivanja celokupne imovine i eventualnih prihoda dužnika.

- On dobija staratelja, nešto kao stečajni upravnik kod firmi koje proglase bankrot, koji zatim upravlja prihodima dužnika, odnosno ostavlja mu za potrebe života zakonski minimum (jednu trećinu plate), dok se ostalo prodaje radi namirenja duga poveriocima - ukazuje Gavrilović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    dragoljub 13.03.2014 16:03

    Dal je moguce? Nemogu da verujem (sto bi reko Srecko Sojic). Pa za ove podatke inspekcija i sudstvo nezna inace bi... I zapamtite para vrti gde burgija nece, Hitni sudki postupci su maratonski, (umesto 100metara oni su 42500m.) Sut sa rogatim ne-mo-ze.

  2. User image
    Rale 13.03.2014 19:48

    Da ali ako nema posao ,dugovi se otpisuju i zato banke lobiraju protiv zakona o bankrotstvu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot bankrot građana lični bankrot Srbija prezaduženost zaduženje zaduženost ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana