Tekst objavljen: 07.11.2016 15:18        


U četvrtak, 3. novembra u hotelu Hyatt Regency održana je 15. Međunarodna konferencija Beogradske berze, UPGRADE IN BELGRADE 2016. 

Zaključci 15. Međunarodne konferencije Beogradske berze

Ovogodišnja Konferencija Berze okupila je preko 300 učesnika iz sveta finansija, tržišta kapitala, bankarstva i biznisa, među kojima i direktore i predstavnike 13 najvećih berzi Južne i Istočne Evrope, top menadžere preko 25 akcionarskih društava iz regiona, kao i portfolio investitore koji svoje investicione portfelje baziraju na ovom regionu.

U sklopu Konferencije održana su dva panela: „Makroekonomske perspektive Srbije i regiona“ i „Unija tržišta kapitala“, kao i specijalna predavanja na temu iskustava sa turskog tržišta kapitala, MiFID2 evropske regulative o tržištima kapitala i blockchain tehnologijama, a kompanija NIS a.d. Novi Sad predstavila je i projekat aminskog postrojenja u Elemiru. 

U sklopu prateće, 6. Regionalne investitorske konferencije, organizovane u saradnji sa internacionalnim partnerom WOOD&Company profesionalni investitori i akcionarska društva iz regiona održali su preko 120 B2B sastanaka na kojima su diskutovane mogućnosti finasiranja rasta prisutnih kompanija putem investiranja u njihove hartije od vrednosti.

Kompanije iz Srbije koje su učestvovale na ovogodišnjoj Investitorskoj konferenciji, i za koje je zabeleženo značajno interesovanje prisutnih investitora bile su: NIS a.d. Novi Sad, Metalac a.d. Gornji Milanovac, Energoprojekt holding a.d. Beograd, Komercijalna banka a.d. Beograd i Aerodrom Nikola Tesla a.d. Beograd, koje su zajedno imale preko 40 sastanaka sa međunarodnim investitorima.

U sklopu 6. Regionalne investitorske konferencije dodeljena je i nagrada kompanijama koje su u prethodnom periodu ostvarile najbolje odnose sa investitorima. Dobitnik Zlatne plakete za 2016. godinu bila je Zavarovalnica Triglav iz Ljubljane, dok su Srebrnu plaketu dobile kompanije NIS a.d. Novi Sad i Atlantic Grupa iz Zagreba.

Ovogodišnju Konferenciju Beogradske berze otvorio je ministar finansija Republike Srbije, gospodin Dušan Vujović, koji je istakao da nema razvijene ekonomije bez razvijenog tržišta kapitala, kao i da je, zarad daljeg razvoja srpske privrede neophodan dodatni razvoj procedura i unapređenje postojeće regulative. Ministar je naglasio da je kao uslov za praćenje razvijenih privreda, neophodna treća generacija investicija koje ne mogu biti aktivirane bez unapređenja tržišta kapitala.

U svom uvodnom obraćanju direktor Beogradske berze, gospodin Siniša Krneta je posebno apostrofirao da su svi raspoloživi resursi Berze usmereni ka ostvarenju ključnog cilja koji se ogleda u kreiranju mogućnosti da domaće kompanije finansiranje svog rasta i razvoja izvrše prikupljanjem kapitala na tržištu kroz process inicijalne javne ponude.

Najznačajniji zaključci doneseni u održanim panelima i specijalnim prezentacijama na Konferenciji Berze uključuju i :

  • Potencijal srpskog tržišta kapitala je veliki, ali su za njegovo iskorišćavanje potrebne dodatne strukturne promene, povoljniji ambijent i brži razvoj.  
  • Jedna od ključnih uloga berze je distribucija informacija za investitore koji prepoznaju potencijal domaćih kompanija i njihovog rasta.  
  • Postojanje poverenja u tržišta kapitala, transparentnost poslovanja i uređenost ambijenta za investiranje snižavaju rizik, a posledično i troškove i za investitore i za kompanije.  
  • Integracija regionalnih privreda, ali i tržišta kapitala uslovljena je praktičnim potrebama.  
  • Za ravoj srpskog tržišta kapitala potrebno je da se u trgovanje uključi više kompanija, ali i veće prisustvo penzionih i investicionih fondova na strani tražnje.  
  • Potrebno je i unapređenje obrazovnog i pravosudnog sistema za podršku razvoja tržišta kapitala.
  • Privreda se ne može razvijati na subvencijama, već pre svega putem investicija na tržištu kapitala. 
  • Pored izvora finansiranja za velika akcionarska društva berze mogu ponuditi i infrastrukturu za finansiranje rasta malih i srednjih kao i start-up kompanija, kao što je slučaj u Turskoj, ali i drugim razvijenim evropskim privredama.
  •  Integracija tržišta kapitala predstavlja aktuelan trend u berzanskom poslovanju, koji doprinosi snižavanju troškova, efikasnijem upošljavanju slobodnih sredstava i povećavanju investicionih alternativa  .
  • Unapređenje regulative u vezi sa tržištima kapitala na evropskom nivou, pre svega u cilju zaštite investitora i sprečavanja nedozvoljenih radnji, istovremeno otvara i brojna praktična pitanja za sve učesnike na tržištu. 
  • Tržišta kapitala moraju se prilagođavati tehnološkim i drugim trendovima, što se danas, između ostalog, vidi i kroz velike investicije koje razvijene svetske berze usmeravaju u adaptaciju i primenu blockchain tehnologija, bilo u okviru trgovanja ili za potrebe sprovođenja određenih korporativnih i drugih aktivnosti na tržištu.  
Petnaesta međunarodna Konferencija Beogradske berze organizovana je u saradnji sa investicionim društvom WOOD & Company iz Praga, dok je Generalni sponzor događaja bila kompanija NIS a.d. Novi Sad. Glavni sponzori bili su Istanbulska berza i Piraeus banka iz Beograda, a među sponzorima koji su značajno doprineli održavanju ovogodišnje konferencije su i Raiffeisen banka, Halkbank, Udruženje banaka Srbije, Centralni registar hartija od vrednosti, kompanija Thomson Reuters, kao i Aerodrom Nikola Tesla, Raiffeisen Future i Atlantic Grupa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodna konferencija Beogradska berza UPGRADE IN BELGRADE 2016

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana