Tekst objavljen: 31.03.2015 11:01        


Ministar privrede Željko Sertić najavio je danas da će za dve - tri nedelje zakon o ulaganjima, koji će omogućiti otvoreniji i jasniji proces ulaganja, biti na javnoj raspravi. Sertić je naveo da će zakon o ulaganjima precizirati i pravila vezano za državne podsticaje za investitore.

Zakon o ulaganjima za dve-tri nedelje u javnoj raspravi

On je, nakon potpisivanja ugovora o subvenciji sa američkom kompanijom NCR u Vladi Srbije, podsetio da je vlada pre nekoliko dana donela uredbu kojom je pravila davanja podsticaja uskladila sa evropskom praksom.

Prema njegovim rečima, tu su klasifikovane kategorije u zavisnosti od razvijenosti opština, a nastojalo se da devastirana područja mogu da računaju na najveće iznose na ime subvencija kako bi se u tim područjima zaposlio što veći broj radnika.

Zakon će, dodaje ministar privrede, predvideti i osnivanje investicionih kancelarija koje će voditi gradonačelnici.

"Okruženje nam diktira da bi trebalo da subvencionišemo ulaganja. Zemlje u okruženju imaju podsticaje, kao i evropske zemlje", rekao je Sertić.
Ministar je danas potpisao ugovor o subvencijama u iznosu od četiri miliona evra, na osnovu čega će američka firma NCR do 2017. godine zaposliti još 800 radnika u Srbiji.

"Imaćemo kompaniju sa više od 1.600 zaposlenih, koja pruža različite usluge na globalnom nivou. Uz ovu investiciju, Beograd će postati neka vrsta razvojnog centra te firme", rekao je Sertić.
Subvencije ovoj firmi isplaćivaće se u tranšama, a kompanija planira da na ime bruto zarada isplati više od 43 miliona. Država, kako je rekao, daje manje od 10 odsto na tu cifru.

Sertić je naglasio da će subvencije doneti veći prihod u budžet po osnovu poreza i zaposliti veliki broj ljudi.
Prema njegovim rečima, država će strogo kontrolisati sve elemente ugovora, kako u ovom, tako i u svim drugim slučajevima.
Dodelu ove subvencije je odobrila vladina Komisija za kontrolu državne pomoći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
subvencije zapošljavanje strana ulaganja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana