Tekst objavljen: 03.04.2017 13:56        


Zalihe sirove nafte počinju da padaju, što je znak da rezanje proizvodnje koje se sprovodi ove godine vodi ka uravnoteženju tržišta, izjavio je generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Mohamed Barkindo.

Zalihe nafte padaju, akcija OPEK-a daje rezultate

"Ja i dalje gajim oprezni optimizam da se tržište već vraća u ravnotežu. Počeli smo da registrujemo opadanje nivoa zaliha", rekao je Barkindo novinarima u Bagdadu, prenosi agencija "Blumberg".

Višak od oko procenjenih 285 miliona barela nafte na zalihama kočio je oporavak cena i pored toga što su OPEK i pojedine nečlanice naftnog kartela smanjile pumpanje.

Šest članica OPEK-a i Oman podržavaju produženje sporazuma o rezanju proizvodnje i posle juna, pri čemu Saudijska Arabija i Kuvajt navode da zalihe nafte moraju da padnu na nivo petogodišnjeg proseka.

Nafta je prošle nedelje zabeležila najveći sedmični rast cena u ovoj godini zbog spekulacija da će OPEK produžiti rok sporazuma o smanjenju proizvodnje, nakon što je izveštaj američke vlade pokazao da su rafinerije u toj zemlji povećale upotrebu sirove nafte najviše u gotovo tri godine, i da su zalihe goriva opale.

Kompanija za finansijske usluge "Morgan Stenli" navela je u odvojenom izveštaju da su zalihe sirove nafte, uključujući i one u Kini, Japanu i na plutajućim terminalima širom sveta, smanjene ove godine za 72 miliona barela.

Irak, koji je prvobitno tražio izuzeće iz OPEK-ove akcije rezanja produkcije, u martu je sa 98 odsto prilagodio svoju proizvodnju utvrđenoj kvoti, pokazali su juče revidirani podaci o proizvodnji, kazao je irački ministar za naftu Džabar Al-Luaibi danas novinarima u Bagdadu.

Falah Al-Amri, generalni direktor iračke Državne organizacije za trgovanje naftom (SOMO) rekao je da je do prošlog četvrtka, dan pre završetka meseca, Irak u martu pumpao 4,46 miliona barela dnevno.

Prema OPEK-u, Irak je prihvatio da smanji proizvodnju za 210.000 barela dnevno na 4,35 miliona barela dnevno.

Barkindo je istakao da je dobio uveravanja da će Iračani u potpunosti prilagoditi pumpanje utvrđenoj kvoti, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana