Tekst objavljen: 05.03.2016 13:00        


Odluku o stabilizaciji proizvodnje nafte je javno podržalo 15 država koje proizvode 73 odsto od ukupne količine nafte proizvedene širom sveta, izjavio je danas ruski ministar za energetiku, Aleksandar Novak. 

Zamrzavanje proizvodnje nafte podržalo 15 država

"Odluka o stabilizaciji proizvodnje će biti efikasna, čak i bez Irana. Iran trenutno ima posebnu situaciju, jer je na najnižem nivou sopstvene proizvodnje", rekao je Novak, a prenosi ruska agencija Tas.
Kako je dodao, zadatak stabilizacije proizvodnje nafte nije podizanje cena iznad nivoa od 50 do 60 dolara za barel, jer bi to ponovo donelo prekomerne zalihe.

"Nadamo se da će tržište početi da se uravnotežava. Obim zaliha u 2015. godini je bio čak veći nego u 2014. godini, uprkos padu cena", kazao je Novak.

Konačna odluka o stabilizaciji proizvodnje će, prema njegovim rečima, biti doneta ovog meseca.
Ranije danas, predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da na cene nafte utiču fundamentalni ekonomski i spekulativni faktori.

"Trenutno vidimo da je globalno tržište nafte i gasa nestabilno. Na njega utiču fundamentalni ekonomski faktori, na prvom mestu mislim na usporavanje ekonomskog rasta, ali i spekulativni faktori. Sve to utiče na tržište, kao i politički rizici", rekao je Putin.

Ruska preduzeća se, kako je dodao, slažu sa idejom o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte, što je zvanična Moskva gotovo dogovorila sa međunarodnim partnerima.

"Aleksandar Novak (ruski ministar energetike) pregovara o tom pitanju (zamrzavanju proizvodnje nafte) i gotovo je postigao sporazum sa partnerima na globalnom tržištu", naveo je Putin.
Istovremeno, ruski predsednik je rekao i da je ruska naftna industrija ostvarila stabilan razvoj u prošloj godini.

"Generalno gledano, ruska naftna industrija je u 2015. godini pokazala da se razvija stabilno. Prošle godine, proizvedeno je rekordnih 534 miliona tona nafte, što je za 1,4 odsto više nego u 2014. godini", precizirao je.

Najveći udeo proizvedene nafte je, prema rečima Putina, isporučen domaćim naftnim rafinerijama.
"Više od polovine od ukupno proizvedene nafte u Rusiji je isporučeno domaćim rafinerijama i iskorišćeno je za pravljenje proizvoda sa visokom dodatom vrednošću", kazao je Putin, pozivajući istovremeno na očuvanje stabilnosti i održivog razvoja ruskog naftnog sektora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodja nafte nafta svetske zalihe nafte zamrzavanje proizvodnje nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana