Tekst objavljen: 04.04.2016 11:04        


Vodeći izvoznik nafte, Saudijska Arabija, će zamrznuti proizvodnju ako drugi ključni proizvođači, uključujući Iran, preduzmu sličnu meru, izjavio je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman u intervjuu za njujoršku agenciju "Blumberg njuz" objavljenom danas.

Zamrzavanje proizvodnje nafte samo uz učešće Irana

"Ako se sve zemlje slažu sa zamrzavanjem proizvodnje, mi smo spremni. Ali, ako se pojavi neko i odluči da podigne proizvodnju, onda ni mi nećemo odbaciti nijednu priliku koja nam ''pokuca na vrata''", rekao je princ, sugerišući da će Rijad slediti isti primer.

Njegova izjava dolazi uoči sastanka glavnih proizvođača "crnog zlata", na čelu sa Rusijom i Saudijskom Arabijom, u Dohi 17. aprila, na kom treba da budu razmotrene mere za stabilizaciju cena, uključujući i predlog da se pumpanje nafte limitira na određenom nivou.

Iran je nagovestio da je "spreman da učestvuje" na sastanku, zatraživši izuzeće od zamrzavanja kako bi podstakao svoj izvoz, izjavio je ranije ruski ministar energetike Aleksandar Novak, podseća francuska agencija AFP.

Moćni sin kralja Salmana, koji je na čelu saudijskog glavnog ekonomskog koordinacionog saveta, rekao je za "Blumberg" da "bez sumnje" Iran mora da zamrzne svoju proizvodnju.

"Ako sve zemlje, uključujući Iran, Rusiju, Venezuelu, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i svih glavnih proizvođača odluče da zamrznu proizvodnju, mi ćemo biti među njima", rekao je al Salman.

Zvanični Rijad je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom u januaru ove godine, pošto su demonstranti napali saudijsku ambasadu u Iranu nakon pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji.

Američka "laka" nafta WTI za majske isporuke je u današnjem trgovanju, oko 11,30 po GMT, skliznula naniže za 89 centi na 37,45 dolara po barelu, severnomorska nafta "brent" za isporuke u junu je pala za 82 cent, na 39,51 dolar, preneo je AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta zamrzavanje proizvodnje nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana