Tekst objavljen: 24.02.2014 10:30        


Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocenio je u petak da je u skladu sa Ustavom Srbije odredba Zakona o Narodnoj banci Srbije po kojoj NBS, guverner, viceguverner i drugi zaposleni, ne odgovaraju za štetu nastalu tokom obavljanja poslova, osim ako se ne dokaže da je prouzrokovana namerno ili krajnjom nepažnjom.

Zaposleni u NBS ne odgovaraju za štetu, osim ako...

Odbor je u odgovoru Ustavnom sudu, koji je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti, na osnovu incijative građanina iz Novog Sada, naveo da je sporni član Zakona o Narodnoj banci iz 2010. godine, u skladu sa Ustavom, što su ranije potvrdile i odluke Vlade Srbije i NBS.

Odbor smatra, kao i Vlada Srbije, da je neosnovana inicijativa za osporavanje ustavnosti i zakonitosti odredbe Zakona o NBS o odgovornosti funkcionera centralne banke.

Ocenjeno je, prenosi agencija Beta, da su neosnovani navodi iz inicijative kojima se tvrdi da se osporavanim odbredbama tog zakona isključuje objekivna odgovornost NBS, kao da i se na taj način onemogućava oštećenoj strani da ostvari pravo na naknadu štete nastale nezakonitim postupanjem NBS.

Član Zakona o NBS predviđa i da zaposleni ne mogu za štetu da odgovaraju ni nakon prestanka radnog odnosa u NBS, odnosno prestanka vršenja funkcije i da će NBS nadoknaditi troškove u sudskim i upravnim postupcima koji se protiv zaposlenih pokrenu u vezi sa poslovima iz tog člana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ninanana 24.02.2014 14:17

    Oni su oduvek bili drzava u drzavii za greske nikada nikom nisu odgovarali ! Jednom treba stati na put!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sud Srbija Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana