Tekst objavljen: 22.08.2016 11:06        


U Srbiji je, prema procenama, oko 260.000 stanova dato u zakup, samo u Beogradu je 74.000 nekretnina u zakupu ili u ponudi, ali je svega jedan odsto stanova izdato uz odgovarajući ugovor, na koji se plaća porez.

Zašto je samo jedan odsto stanova u zakupu

Agenti koji se bave nekretninama smatraju da bi stanodavci u većem broju sklapali ugovore s podstanarim kad bi poreska stopa na izdavanje stanova bila niža, na primer za 10 odsto, odnosno za pola od važeće stope.

Oni za Tanjug takođe ističu da cene zakupa u Beogradu još nisu porasle, u susret septembru, za kad je najavljena strožija kontrola poreznika.

I kod stanodavaca primetan je oprez zbog najava da takozvani porez na kirije od 20 odsto od septembra neće moći da izbegnu. Agenti za nekretnine koje je Tanjug kontaktirao, smatraju da je poreska stopa previsoka i da bi stanodavci masovnije plaćali porez kada bi bio bar prepolovljen.

Glavni menadžer agencije Vila Slobodan Milošević je rekao Tanjugu da će najavljena strožija kontrola naplate poreza od stanarine sigurno uticati na cene. "Mnogo bi bilo bolje kada bi ta stopa bila manja, već bi porez od 10 odsto bio sasvim prihvatljiv za jeftinije stanove", rekao je Milošević ističući da bi taj novac mogao da se koristi za opštinske budžete.

On je dodao da će se tek posle sezone videti da li je bilo nekog pomeranja cena. Vlasnik agencije Slavija rent Srđan Lončarević je rekao Tanjugu da je u poslednje tri do četiri godine bio prisutan opadajući trend cena zakupa, kao i da je i ranije postojala obaveza plaćanja poreza na stanarinu.

On se osvrnuo i na to da je sada prisutan novi element - "prijavi komšiju", budući da je Poreska uprava pozvala građane da prijave one na koje sumnjaju da ostvaruju prihod od zakupa a na to nisu platili porez.

On, takođe, kaže da je porez od 20 odsto previše za stanodavce i da bi trebalo primeniti evropska iskustva, gde je u većini zemalja između sedam i osam odsto. "Stanari bi apsolutno više plaćali kada bi taj porez bio niži. Jedini razlog što ne plaćaju jeste to što je 20 odsto previše, a cene u padu", dodao je Lončarević.

Govoreći o tražnji stanova koja je u avgustu tradicionalno veća, on kaže da ove godine sezona još nije počela, a da je osnovni razlog besparica. Studenti su, primetio je, prethodnih godina već u avgustu užurbano tražili stanove, dok sada svi čekaju poslednji trenutak da ne bi plaćali i avgust i septembar.

Lončarević očekuje da će se studenti aktivirati tek sredinom septembra. "Ponuda je slična, nije sjajna, ni stanodavci ni stanari se nisu nešto angažovali, čeka se septembar. Za razliku od ranije kada su su se tražile garsonjere i jednosobni stanovi, sada je luksuz imati studenta koji će imati mali stan, pa se više traže dvosobni i trosobni stanovi", naveo je on.

Lončarević kaže da je za studente uvek aktuelan širi centar, kao i svi delovi grada koji su blizu fakulteta ili dobro povezani javnim prevozom. I njegov kolega Milošević smatra da će sezona najverovatnije krenuti od početka septembra, kao i da se u poslednje vreme studenti sve više udružuju u cimerske varijante da bi prošli što jeftinije.

On kaže da se cene za pristojne stanove kreću od 200 do 350 evra i da se više ne traže toliko centar i Vračar, kao ranije, već Voždovac, Novi Beograd i periferna gradska naselja, kao što su Medaković, Vidikovac i slično.

Milošević je naveo da su agenti spremni za početak sezone, kao i da su studenti prethodnih godina već u avgustu tražili stanove, ali da se sada početak zakupa odlaže da bi se što više uštedelo. On dodaje da za sada cene zakupa stanova u Beogradu ostale na prošlogodišnjem nivou, ali da je ponuda stanova nešto slabija nego 2015, pošto veći broj stanova nije ispražnjen, jer su studenti nastavili u njima da žive.

"Ranijih godina su se više tražile garsonjere i jednosobni stanovi, pošto su studenti bili u mogućnosti da plate pojedinačno stan, dok je sada situacija drugačija i više imamo ''cimerske'' varijante, pa po dvoje troje uzimaju stanove da bi delili troškove zakupa i komunalija", kazao je Milošević. Kako kaže, agencije savetuju vlasnike stanova da umanje cenu tokom trajanja letnjeg raspusta ili da jedan mesec ne naplate kriju da bi zadržali studente, jer je bolje imati sigurnog zakupca nego ponovo ići u potražnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez zakup nepokretnosti zakupci nekretnine stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana