Tekst objavljen: 08.05.2019 11:50        


Mislili ste da je ponedeljak najgori radni dan u nedelji? Utorak? Ne, u pitanju je sreda.

Zašto sreda treba da bude neradan dan?

A sad zamislite da je sreda još i slobodan dan…

Zaposleni u jednoj australijskoj marketinškoj firmi imaju tri dana nedeljno slobodno, a upravo je ova firma odlučila da taj treći slobodan dan bude sreda.S ovakvim načinom rada agencija je započela u prošle godine, a kako ističe izvršna direktorka firme Versa Ket Blekam, prihodi kompanije porasli su za 46 odsto, dok je dobit gotovo utrostručena, piše BBC.

"Ako se ovakav koncept pokazao uspešan u jednoj industriji kao što je marketing, ne vidim razlog zašto se ne bi mogla primenjivati i u drugim industrijama. Na ovaj način radnici dobiju mali predah od cele nedelje, mogu ostati kod kuće, biti sa decom, izležavati se na kauču ili jednostavno uživati,” ističe Blekam.

Prema istraživanjima stručnjaka, sreda je najneproduktivniji dan u nedelji. Radnici su već izmoreni od ponedeljka i utorka, a u sredu već razmišljaju što će raditi za vikend. Slobodan dan u sredini nedelje omogućava da se zaposleni ‘napune baterije’ i na posao se vrate odmorni, čime se povećava i njihova produktivnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takva radna politika nije ništa novo.

Naime, četiri radna dana nisu otkriće modernog doba. Ovu praksu prvi je 1926. godine uveo Henri Ford, osnivač automobilske kompanije Ford Motors, koji je već tada smatrao kako će manji broj radnih dana uroditi većom produktivnošću. S druge strane ekonomista Džon Mejnard Kejns smatrao je kako bi se broj radnih sati trebao smanjiti na 15, piše BBC. Danas, gotovo 100 godina kasnije, brojne kompanije širom sveta uvode manji broj radnih sati.

Neki su i dalje zadržali model pet radnih dana, ali su radni dan skratili na četiri ili šest sati dok su se drugi ipak odlučili za model četiri radna dana. Ova poslovna politika najzastupljenija je u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i skandinavskim zemljama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
produktivnost australija radna nedelja kraća radna nedelja veća produktivnost henri ford slobodan dan sreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana