Tekst objavljen: 23.12.2013 10:00        


Roditelji u Srbiji za igračke moraju da izdvoje mnogo više novca, nego mame i tate u EU. Pojedini uvoznici tvrde da su marže do 30 odsto. U resornom ministarstvu, mađutim, kažu da su marže čak 100 odsto.

Zašto su igračke u Srbiji preskupe: Marže i 100 odsto

Igračke u Srbiji su skuplje nego u bilo kojoj zemlji zapadne Evrope, a u Hrvatskoj su i pre ulaska u Evropsku uniju cene bile povoljnije nego kod nas.

Stručnjaci kažu da postojeću situaciju može da promeni samo veća konkurencija i dolazak novih kompanija, jer država po zakonu ne može da utiče na formiranje cene. To dokazuje činjenica da iste igračke kod različitih uvoznika na tržištu isto koštaju, što prema rečima predsednika UO Nacionalne organizacije potrošača Srbije Gorana Papovića, ostavlja sumnju da je reč o dogovoru uvoznika.
Srpsko tržište igračaka je zatvoreno i mali broj privrednika zarađuje veliki novac, tvrdi urednica roditeljskog internet-portala Bebac Sanja Grandić i dodaje da "sa druge strane, imamo problem da upravo ta cena igračaka natera roditelje da odu u neku manje kvalitetnu prodavnicu, na primer kinesku, gde će kupiti igračke koje nisu bezbedne za decu".

U jednoj od najvećih kompanija koja prodaje uvozne popularne igračke kažu da za visoke cene kod njih ima opravdanja. Tvrde da, pored carine od 10 odsto, visokih nabavnih cena koje važe samo za Srbiju, troškova dozvola, zakupa lokala i magacina - marže nisu velike.

Ipak, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević, tvrdi da te brojke nisu realne, navodeći da je analizom podataka najvećih distributera i prodavaca igračaka u zemlji zaključio da su te marže daleko veće.

- Razlika između nabavne vrednosti i prihoda od prodaje je otprilike jedan prema dva, odnosno duplo veći su prihodi nego što je nabavna vrednost robe, što će reći da je marža praktično 100 posto - precizira Milićević.

Iako većina firmi nije želela da odgovori na pitanje kolike su im marže, podaci Agencije za privredne registre pokazuju da slično posluju i drugi distributeri igračaka.

Zanimljivo je da ćete igračku iz inostranstva koju poručite putem interneta platiti manje. Na primer, kocke od 40 evra tako kupljene koštale bi nešto više od 50, a ne 70 evra, kolika je cena u srpskim prodavnicama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Pera 23.12.2013 10:44

    Nije tačno da država ne može da utiče na cene. Nekad je postojalo ograničenje u marži koju je uvoznik mogao da ima. Oni su mogli prikazivanjem troškova da povećaju cenu, ali su ipak imali kakvu-takvu kontrolu. Posebno su bili ograničeni veleprodavci na 7% marže.Mislim da taj zakon nikad nije ukinut, ali se ne primenjuje. A više od jednog posrednika između uvoznika/proizvođača do maloprodaje je bilo debelo kažnjivo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz Srbija marže potrošači igračke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana