Tekst objavljen: 10.06.2015 13:33        


Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je danas da se u poslednjih nekoliko meseci situacija stabilizovala i da je zaustavljen rast loših kredita.

Zaustavljen rast loših kredita

On je na konferenciji za novinare precizirao da je ukupan nivo loših potraživanja 20,7 procenata, od čega je taj nivo kod građana 10,4 procenata, a kod kompanija 25,8 procenata.

"To je prvo malo ohrabrenje, jedan ohrabrujući podatak da ne dolazi više do rasta tih loših kredita", istakao je Dugalić navodeći da je ovo prvi korak ka sistemskom rešavanju problema.

On je podsetio na situaciju iz 2013. godine kada je ta slika bila najnepovoljnija, jer je na kraju oktobra te godine ukupan nivo loših kredita iznosio 24,5 procenata, a kod pravnih lica čak 31,5 procenata.

"To je zaista bio ogroman teret, tako da prvo stabilizovanje ovih podataka i blagi čak pad je ono što ohrabruje u naporima da se ovo pitanje sistemski reši jer u velikoj meri opterećuje poslovanje banaka", rekao je Dugalić.

Upitan kako komentariše najavu ministra finansija Dušana Vujovića da investicioni fond KKR nudi rešenje koje je prilagođeno konkretnoj situaciji i uslovima u Srbiji, a to je da se "napadne" menadžment preduzeća koja ne vraćaju kredite, on kaže da je to ispravan način koji leči uzrok problema koji je u privredi, a nikako u bankama.

"Mislim da je to ispravan način zaključivanja i pokušaj da se problem leči tamo gde je nastao, a to je u privatnom sektoru, dakle privredi", istakao je Dugalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naplata potraživanja loši krediti nenaplativi krediti banke krediti smanjen broj loših kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana