Tekst objavljen: 29.06.2015 13:26        


Berze širom sveta od jutros beleže pad akcija, najveći od 2011. godine, nakon što je Grčka zatvorila berzu i banke na period od nedelju dana i uvela kontrole kapitala kojima je dnevni limit podizanja novca sa bankomata ograničen na 60 evra.

Zbog Grčke najveći pad akcija na berzama u svetu

Berze u Frankfurtu i Parizu evidentirale su u jednom trenutku pad akcija veći od četiri odsto u svetlu strahovanja investitora od izlaska Grčke iz evrozone, prenosi agencija Frans pres.
Nemački DAKS pao je 2,9 odsto na 11,161,41 poen, francuski KAK 40 3,4 odsto na 4.887,69 poena, a britanski FTSE 100 1,6 odsto na 6.643,83 poena.

U Grčkoj su od danas zatvorene banke i berza, uz dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra. Banke su zatvorene nakon što su Grci iz njih tokom vikenda podigli velike sume novca, posle odluke premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da za 5. jul raspiše referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora.

Zatvaranje banaka uticalo je i na kurs evra, koji je oslabio na 1,106 sa 1,1168 dolara. Cene nafte takođe su u padu nakon što je objavljena odluka Atine o zatvaranju banaka.

Deonice na Wall Street-tu takođe su skliznule, pa je industrijski indeks Dau Džons pao 1,1 odsto na 17.677,00 poena, a širi indeks S||P 500 1,1 odsto na 2.073,00 poena.
U Aziji je šangajski indeks pao 3,3 odsto, tokijski 2,9 odsto, honkonški 2,6 odsto, sidnejski 2,2 odsto, seulski 1,4 odsto, a indijski 1,5 odsto.
Prema podacima grčke unije bankarskih radnika, od petka je iz banaka u Grčkoj povučeno 1,3 milijarde evra.

Uprkos kontrolama kapitala, penzioneri od jutros formiraju redove ispred banaka u nadi da će uspeti da podignu penzije, čija je isplata bila predviđena za danas. Većina penzionera u Grčkoj nema bankovne kartice i penzije podižu direktno u poslovnicama banaka.

Zamenik ministra državne uprave Terens Kvik izjavio je da će za penzionere biti doneti posebni propisi koji će im omogućiti pristup penzijama, budući da mnogi od njih nemaju kartice pomoću kojih bi mogli podići sredstva sa bankomata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
wall street akcije na berzi akcije pad indeksa berzanski indeks berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana