Tekst objavljen: 08.04.2014 10:22        


Banke su progutale još jednu gorku pilulu, a dejstvo će osetiti građani. Naime, Agencija za osiguranje depozita je da bi povećala prihode podigla premiju osiguranja za 0,2 odsto, tako da ovaj izdatak sada za banke iznosi 0,6 odsto na godišnjem nivou. Zbog toga se, kako kažu, bankari građani i preduzeća ne mogu nadati daljem obaranju kamatnih stopa.

Zbog osiguranja depozita kamate u bankama još veće?

Gašenjem četiri domaće banke, Agencija za osiguranje depozita i država su morale da podnesu trošak od oko milijardu evra. Pre svega isplaćeni su svi osigurani, ali i neosigurani depoziti štedišama, tako da je kasa Agencije gotovo ispražnjena.

OD PREMIJA 44,5 MILIONA EVRA

Od naplate redovne premije osiguranja od banaka u 2013. godini ostvaren je priliv u Fond za osiguranje depozita u iznosu od oko 44,5 miliona evra - rečeno je u ponedeljak „Novostima“ u Agenciji za osiguranje depozita. - Nakon više intervencija u bankarskom sektoru tokom 2012. i 2013. godine, u cilju obezbeđivanja dopunskih sredstava Fonda, Upravni odbor Agencije je na osnovu Zakona o osiguranju depozita doneo odluke o naplati vanredne premije osiguranja depozita za 2014. i 2015. godinu.
- Da bi nam Svetska banka odobrila kredit od 200 miliona evra za Agenciju za osiguranje depozita morali smo da povećamo premiju osiguranja za 0,05 odsto kvartalno, odnosno za 0,2 odsto na godišnjem nivou - kaže za Novosti Veroljub Dugalić, generalni direktor Udruženja banaka Srbije.

- To je odluka nadležnih i banke nemaju izbora. Zbog grešaka loših banaka, nažalost ceh plaćaju banke koje dobro i odgovorno posluju.

Bankari su jednoglasni da je za njih to veći trošak, koji će usporiti dalji pad kamata.

- Zbog propasti tri državne i jedne privatne banke svi smo praktično kažnjeni - tvrde bankari za Novosti. - Borimo se sa nenaplativim zajmovima koji nam dosta usporavaju poslovanje, a sada imamo i povećanje premija. Smatramo da je dobra ideja da svaka banka plaća premiju prema rezultatima poslovanja, jer rezultate rada svakako treba uzeti u obzir prilikom određivanja nameta Agencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako piše u zakonu, banke plaćaju početnu premiju osiguranja koja iznosi 0,3 odsto od novčanog dela minimalnog osnivačkog kapitala i tromesečnu premiju od 0,1 odsto na osnovu prosečnih stanja u prethodnih 90 dana ukupnih osiguranih depozita.

Na dinarske uloge se plaća premija u domaćoj valuti, a na devizne u devizama. Agencija po zakonu može da utvrdi premiju osiguranja u skladu sa ukupnim stanjem rizika u banci, pišu Novosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke bankarski sektor bankarsko tržište propale banke Agencija za osiguranje depozita depozit Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana