Tekst objavljen: 23.10.2015 15:20        


Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je danas da se zeleno svetlo MMF-a za umereno povećanje plata i penzija može očekivati ako efekat tog povećanja ne bude preveliki po budžet. Vučković je u izjavi Tanjugu na ekonomskoj konferenciji u Bečićima rekao da će misija MMF doći da sagleda ceo budžet za 2016. godinu i da Vlada treba da napravi objektivnu projekciju prihoda i rashoda.

Zeleno svetlo MMF ako veće zarade ne opterete budžet

"U tom smislu treba videti koliki će deficit proisteći iz toga, da li će on biti na putanji prethodno utvrđenog deficita prilikom sklapanja aranžmana. I ako taj efekat eventualnog podizanja plata nije preveliki, ako je on simboličan, onda se može očekivati zeleno svetlo MMF i umereno povećanje plata i penzija", rekao je ovaj ekonomista.

Upitan da li će MMF zameriti Srbiji što se kasni sa otpuštanjima u javnom sekotoru, ali i sa reformom u javnim preduzećima, Vučković kaže da ponajviše "upada u oči" da plan za smanjivanje broja zaposlenih nije ostvaren u punoj meri.

"Pored povećanog prirodnog odliva, odlaska u penziju, izostaje onaj drugi deo ciljanog otpuštanja. Vremena do kraja godine još ima i očekuje se da se ta otpuštanja i dese u poslednja dva, tri meseca, tako da će i od čvrstine obećanja da će se to i desiti zavisiti reakcija MMF na umereno kašnjenje u toj oblasti", precizira Vučković.

Kada su javna preduzeća u pitanju, Vučković tvrdi da je javnosti možda i promaklo da su usvojene određene promene u tim preduzećima, tačnije da su usvojeni planovi.

"Problem je što ti planovi nisu javno objavljeni, pa svi mi zajedno ne možemo da ocenimo šta sve tu piše, koliko je ozbiljno i da li će preduzeca biti održiva", ukazao je.

Međutim, on, kako kaže, pretpostavlja da će ti planovi biti dostupni delegaciji MMF-a, koja će u zavisnosti od kvaliteta tih analiza dati svoju ocenu.

Dobro je, podseća on, što je opredeljenje Vlade da se privatizuju preduzeća u restrukturiranju prilično čvrsto, pa bi, kako kaže, trebalo ocekivati sve veći broj stečajeva, "a u sledećoj godini i rešavanje preostalih desetak tzv. strateških preduzeća".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zeleno svetlo opterećenje budžeta MMF plate penzije povećanje plata i penzija budžet Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana