Tekst objavljen: 27.04.2017 12:00        


Za one koji žele da se skuće često je velika dilema: zidani ili montažni objekat? Odluku ne može olakšati ni poslovica "vreme je novac" jer je montažni dom jeftiniji, a vlada uverenje da je cigla izdržljivija.

Zidani ili montažni objekat? Šta se više isplati?

Možda su to nekome slatke muke, ali nije svejedno da li će nova kuća od 50 kvadrata za prosečnu četvoročlanu porodicu biti zidana ili montažna bez obzira na razlike u ceni.

- Montažna kuća je skoro duplo jeftinija od zidane, pošto košta 330 evra po kvadratu, dok se cena zidanog objekta kreće od 600 do 700 evra. To znači da je za gradnju montažne kuće od 50 kvadrata potrebno 16.500 evra, dok za podizanje zidanog doma treba 30.000 evra u najboljem slučaju.

Takođe, za izgradnju montažnog objekta od 50 kvadrata dovoljno je 25 radnih dana, a za stambenu kuću najmanje tri meseca i to pod uslovom da je prizemna - ističe Vuk Popović iz firme "Javor inženjering".

Međutim, računicu za zidanu kuću imaju i oni sa polupraznim džepom.
- Nažalost, zbog nedovoljno novca mnogi se i dalje odlučuju da zidaju kuću. Tako oni prvo za 2.500 evra izgrade temelj pa onda skupljaju novac za zid, zatim za prvu ploču. Kod montažne kuće, s druge strane, to nije moguće. Vi morate odmah da postavite i prozore i fasadu kako ne bi propala od spoljašnjih uticaja - naglašava Popović.

Prema tradicionalnom shvatanju, beton i cigla bi trebalo duže da traju od drveta. Međutim, i tu ima oprečnih mišljenja.

- Vek montažnih kuća je 100 godina. Praktično toliko traju i zidani objekti. Predrasude su da je cigla otpornija na spoljašnje uticaje. Štaviše, usled zemljotresa kod montažnih kuća nastaju po zidovima manja oštećenja koja se mogu prekrečiti, dok kod zidanih objekata dolazi do pucanja armature čija sanacija puno košta - kaže Miljko Ćurčić, vlasnik "Monter gradnje".

S druge strane, vox populi o građevinarstvu možda najbolje ilustruje izjava Svetomira Đurđevića iz Velikog Gradišta, kog smo sreli na Sajmu građevinarstva u Beogradu.

- U kući koju je sagradio moj deda žive sad moji unuci, pa vi računajte koliko dugo opstaje. Nisam siguran da bi toliko generacija moglo da živi u montažnoj kući - kaže Đurđević.

Drvo i gips umesto vode

Efikasnosti izgradnje montažne kuće doprinosi takozvani sistem suve gradnje.

- Gradnja zidane kuće zasniva se, pre svega, na vodi, dok montažni objekat podrazumeva upotrebu drveta i gipsa više nego vode. Zbog toga nije potrebno sušenje zida kako se ne bi stvorila buđ, što znatno ubrzava radove - objašnjavaju iz građevinskih firmi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Danijel 18.09.2017 14:19

  Ne bih se složio sa Vama da je cena izgradnje kuće od čvrstog materijala duplo veća od montažne. Ako pogledate ponudu koju je dao Ytong, videćete da se kuće rade po sistemu ključ u ruke po ceni od 430 eura po kvadratu, a ne po 600, 700 i td...
  Na kraju, razlika u ceni između montažne kuće i kuće od čvrstog materijala površine 100 kvm, može biti svega nekih 5 do 7 hiljada evra.
  Druga stvar zašto montažnim kućama ne bih dao prednost je ta što montažne kuče ne možete nadziđivati i doziđivati, dok je kod klasične gradnje to i te kako moguće.

 2. User image
  Jovan 07.04.2021 11:42

  Zidanje kuca ima za 350e m2. Drugar zido kljuc u ruke 150kv za 50.000e sto dodje 330e po m2

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izgradnja montažne kuće izgradnja kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana