Tekst objavljen: 29.11.2013 11:30        


Grejalice i kalorifere treba izbegavati za dogrevanje prostorija, jer znatno povećavaju račune za struju. Štedljiviji su klima-uređaji, ali, ipak, najisplativije je koristiti TA peći i mermerne ploče.

Zima, zima... Grejalice troše najviše, TA peći najbolje

- Klima troši tri puta manje struje nego grejalica za isti efekat zagrevanja ako nisu jako niske temperature - objašnjava Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Klima-uređaji koriste se uglavnom na temperaturi koja je između pet i 15 stepeni jer za sve ispod toga nije racionalno koristiti ovaj vid dogrevanja. Problem je i kada spoljne temperature padnu ispod nule, jer u tom slučaju klima zaledi i nemoguće je pokrenuti.

Klime su i po nekoliko puta skuplje od radijatora pa se građani kojima je potrebno dogrevanje radije opredeljuju za nabavku jeftinijih grejalica.



Slobodan Ružić, vlasnik Energy saving grupe, kaže da su od klima isplativiji akumulacioni uređaji, kao što su TA peći, mermerne ploče, uljani radijatori pod uslovom da ih punimo noću.

- Akumulacioni uređaji akumuliraju energiju tokom noći, pa da se za tu energiju plati manje novca. Zato su i ekonomičnije, ali one troše istu količinu energije kao i grejalice ili kaloriferi - objašnjava Ružić. On kaže da se potrebe za dogrevanjem smanjuju ako se uradi izolacija na prozorima i popravi stolarija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    nJaric 29.11.2013 18:08

    Hvala vam na ovoj' a i na svim ostlim temama na fokusu.predivne su!

  2. User image
    steva 29.11.2013 19:51

    kaljeve peci su najisplativije,potrosnja drva je 5 m3 za celu zimu

  3. User image
    Dejan 01.12.2013 10:49

    Za kaljeve peci komentar je ok ali danas se vrlo malo kuca i stanova gradi po njihovom principu grejanja (da jedna pec moze zagrejati vise prostorija)...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija potrošači zima energetika grejanje skupo grejanje centralno grejanje cena grejanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana