Tekst objavljen: 13.12.2018 10:37        


Stanovnicima ove zgrade i ove kuće u Beogradu porez se trenutno obračunava - na isti način. "Takav način obračuna nije pravedan", kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Shvatili su gradski čelnici i rešili da nepravdu i isprave.

Zone odlaze u zaborav: Koliko vredi stan - toliki porez

"Ovako će se procenjivati vrednost svakog objekta, a u zavisnosti od toga da li ima infrastrukturu, smanjivaće se porez, to znači ako nemate vodovod, smanjivaće se ne znam, pričam napamet, za 10 odsto ili 15, 20, ako nemate kanalizaciju za toliko, ako nemate put toliko, a kako dobijate nešto od infrastrukture, povećavaće vam se porez", kaže Vesić.

Vodovod, kanalizacija, liftovi, fasada...samo su neki od parametara koji bi mogli da se uzmu u obzir prilikom procene.

"Ima nekih pedesetak i više elemenata koji ulaze u obračun i svaki ima određeni koeficijent i može da se desi da vaša zgrada koja je stara, amortizovana, bez lifta, bez nekih drugih stvari, da vi plaćate niži porez na imovinu", kaže ekonomista Goran Radosavljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovakva promena, logično, više bi išla naruku onima u neuslovnijim zgradama.

Oni kojima se ideja ne dopada mogu da odahnu, jer je njena realizacija i dalje neizvesna. Trenutno se rade pilot-projekti masovne procene na Vračaru i Savskom vencu. Tek ukoliko se oni pokažu efikasnima, od 2020. porez na imovinu obračunavaće se po zgradi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na imovinu porez nekretnine porez na nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana