Brokeri očekuju rast cena akcija Telekom Srbija

Objavljeno: 07.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Akcije Telekoma Srbije tehnički bi mogle da se nađu na Beogradskoj berzi za dve do tri nedelje, premda ne postoji propis koji precizira rok do kojeg bi građani morali da dobiju ove hartije od vrednosti.

Svi oni koji odranije raspolažu hartijama NIS-a i Aerodroma „Nikola Tesla“ već su u igri za Telekom i nema potrebe da u poštama podižu potvrdu o vlasništvu, već je za trgovanje akcijama dovoljna lična karta. Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza investa, objašnjava za „Blic“ da građani u ovom trenutku „delimično raspolažu akcijama Telekoma“. 

- To znači da puno pravo raspolaganja akcijama, prodaje i kupovine, stiču tek kad se kompanija listira na berzi - kaže Gujaničić.

Procedura je takva da kompanija, da bi izašla na berzansko tržište, mora Komisiji za listing Beogradske berze da podnese tačno propisanu dokumentaciju. 

Komisija nakon toga ima rok od 15 dana da donese rešenje o uključenju Telekoma na tržište, s tačno utvrđenim datumom trgovanja i indikativnom cenom. Prethodno je u četvrtak Centralni registar hartija od vrednosti izvršio prenos besplatnih akcija Telekoma Srbija. Od ukupno jedne milijarde akcija Telekoma, 6,94 odsto akcija dobili su zaposleni i bivši zaposleni te kompanije, a građani 15 odsto. Početna cena jedne akcije na berzi biće 2,27 evra, a svaki građanin će dobiti po 31 akciju Telekoma Srbija, odnosno 70,37 evra. 

Gujaničić kaže da će građani sami odlučiti šta je najbolje za njih - ako im je novac potreban odmah, prodaće akcije, a ako nije, sačekaće da vrednost akcija poraste.

Vrednost jedne akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ vredela je na kraju prošle nedelje 460 dinara, a vrednost akcije NIS-a 44 dinara. U narednim godinama, građani bi trebalo da dobiju akcije EPS-a, dok se početna cena procenjuje na 150 evra. 

Novi pravilnik o listingu Beogradske berze počeće da važi od danas, a definisaće regulisano tržište hartija od vrednosti, sa dva segmenta - standard market i prajm market, na kojem se po pravilu pojavljuju kvalitetne kompanije. Primena pravilnika o listingu Beogradske berze veoma je važna jer se time uvodi dodatni red na finansijsko tržište, rekao je direktor brokerske kuće „Jorgić broker“ Branislav Jorgić. 


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana