Plaćajte dugove, naplata bez upozorenja

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Prve naplate dugovanja građana za komunalne usluge i neplaćene telefonske račune, koje će sprovesti profesionalni izvršitelji uslediće već tokom leta, dok će naplate kazni za parkiranje sačekati jesen, kada se očekuju i prvi predlozi za izvršenje koje će izvršiteljima uputiti privatni poverioci. 

- Izvršitelji su dobili prve predmete, odnosno prve predloge za izvršenje, mahom za naplatu komunalnih potraživanja. Mi smo zaključke o izvršenju već uradili i sprovodimo dostavu, a od reakcije dužnika zavisiće i dalji tok postupka - rekao je predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović.

Najveći broj predmeta, koje su dobili privatni izvršitelji od imenovanja na tu dužnost krajem maja, je u Beogradu i Novom Sadu, oko 2.000 predmeta. U Subotici su izvršitelji primili oko 900, u Kraljevu 550, a i u ostalim gradovima Srbije ima komunalnih preduzeća koja su dala predloge za izvršenje.

Na teritoriji Beograda 20 izvršitelja dobilo je oko 150 predmeta od Telekoma, a u narednom periodu se očekuje još, napomenuo je Dragović i ukazao da iako Telekom nije komunalno preduzeće, ono spada u red preduzeća za koja su nadležni privatni izvršitelji.

Prema njegovim rečima, nešto manje predloga za izvršenje je stiglo od Telenora, a u novom Sadu najveći broj predmeta je od Srbijagasa.

On očekuje da će naplata parking kazni uslediti posle godišnjih odmora, u septembru, a tada očekuje i prve predmete u kojima su se građani i kompanije opredelili između suda i privatnih izvršitelja.

Dragović je kazao da izvršitelji građanima ne šalju nikakva upozorenja i da je opomenu za plaćanje duga građanima dužno da pošalje komunalno preduzeće pre podnošenja predloga za izvršenje privatnom izvršitelju.

On je svim dužnicima poručio da dugove moraju da plaćaju, jer je ne samo za državu i privredu, već i za svakog građanina jako važno da se uvede red u oblasti naplate potraživanja.

Predsednik Komore izvršitelja veruje da će građani, kada vide koliko će ih koštati ceo postupak, ipak odlučiti da plate dugovanja. Inače, najniža cena izvršiteljske usluge je 2.500 dinara, koliko košta samo dostavljanje zaključka da je postupak počeo, a koja takođe pada na teret dužnika ukoliko dobrovoljno ne plati dug.

Izmirite blagovremeno poreske obaveze

Poreska uprava pozvala je sve poreske obveznike da ispune građansku dužnost i blagovremeno izmiruju svoje zakonom propisane obaveze, najavljujući da će od danas dužnike kontaktirati i putem telefona 'da bi zajednički pronašli najbolji način da se dug izmiri'.

Naime, njima će biti ponuđena mogućnost odlaganja plaćanja poreskog duga, ukoliko ispunjavaju zakonom predviđene uslove za to, a "ukoliko efekti izostanu, primenjivaće se mere pune prinude u cilju naplate duga".



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana