'Struja bi trebalo da poskupi ali neće'

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Ova grejna sezona neće biti laka, u energetskom sektoru mnogo problema treba rešiti, pa tek onda pričati o cenama, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Mihajlović navodi da bi u nekoj drugoj zemlji cene električne energije trebalo da budu mnogo više, ali napominje da to ovde nije moguće.

- Mnoge stvari moraju da se urade, da bi energetski sektor bio efikasniji. Mora se promeniti način upravljanja Elektroprivredom Srbije - smatra ministarka. Sa druge strane, kako kaže, menjaće se tarifni sistem. 

- Imajući u vidu, da veliki procenat budžeta građana Srbije upravo odlazi na troškove električne energije, moramo da se pozabavimo onim što se zove naplata električne energije. I to se odnosi i na privredu i na domaćinstva - ističe ministarka i dodaje da će hitno biti stvorene socijalne karte.

To bi, kako navodi ministarka, značilo da bi cena mogla da bude prolongirana.

- Niko u Vladi ne govori o poskupljenju električne energije, niti bilo kog drugog energenta. Tako da je priča o poskupljenju potpuno na nekom drugom mestu. Na kraju krajeva i premijer je tako nešto rekao - kaže ministarka. 

Govoreći o ceni gasa, Zorana Mihajlović ističe da je pre nekoliko godina cena gasa otišla mnogo gore i da se do kraja godine ne planira poskupljenje. Govoreći o prvim potezima koje će preduzeti, Mihajlovićeva kaže da je zadatak ministra energetike da obezbedi dovoljnu količinu energije i energenata po razumnim cenama. 

- Jedino što ide ka vladi prethodnih meseci, i za vreme tehničke vlade i za vreme ove vlade, jeste samo poskupljenje. Dajte nove cene i to je jedini način da se stvari reše. Nije jedini način. Cene nisu jedini način da rešimo da imamo dovoljno svega - navodi ministarka.

Bajatović: Cena gasa nije realna

Gas je u Srbiji jeftiniji za 30 odsto nego što bi trebalo da košta, te Vlada mora što pre da se izjasni o strategiji cena energenata, rekao je Dušan Bajatović.

- Moramo hitno da vidimo kako dalje da poslujemo i ko će da se zadužuje, Vlada ili Srbijags, jer neko mora da pokriva razliku od nabavne do prodajne cene gasa, a problemi se ne rešavaju marketingom, već konkretnim radom, deo po deo - kaže direktor Srbijagasa.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana