Indikativni kurs Evra na dan 17.05.21. :: 117.5701 rsd

Građanima od države 320 mil. dinara za kredite

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, Blic

Ukupan dug države po odobrenim subvencionisanim stambenim kreditima je 320 miliona dinara. Novac je obezbeđen, a Vlada Srbije u utorak je usvojila izmenu uredbe i posao oko pomoći građanima u kupovini kvadrata ubuduće će voditi Ministarstvo finansija. 

Kako pišu Novosti, Ministarstvo finansija će prebaciti novac Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, pa tako kupci i prodavci kvadrata mogu da odahnu, jer će država konačno, posle više od mesec i po dana kašnjenja, izmiriti svoj deo obaveza.

Resorni ministar Velimir Ilić prošle sedmice je rekao da je država izdvojila 320 miliona dinara za isplatu dugovanja za odobrene subvencionisane stambene kredite i najavio da se isplata može očekivati od ponedeljka.

Subvencije u kupovini kvadrata deo su uredbe o pomoći države građevinskoj industriji.

Zahvaljujući brojnim povoljnostima, a najviše zbog smanjenja obaveznog učešća sa deset na pet odsto, za ovim kreditima vladalo je veliko interesovanje građana.

Početkom juna, kada je rezervisano svih 1,7 milijardi dinara, banke su po instrukciji Nacionalne korporacije obustavile prijem novih zahteva za subvencionisane stambene kredite.

Novi zahtevi primaće se tek nakon rebalansa budžeta, a ako je suditi po najavama iz Vlade Srbije, dodatna sredstva za pomoć građanima u kupovini kvadrata biće obezbeđena.

Inače, budžetom za ovu godinu za subvencionisane stambene kredite opredeljeno je 1,7 milijardi dinara i odobreno više od 1.100 zajmova. Prosečna vrednost kredita, koji se osigurava kod Nacionalne korporacija je oko 33.000 evra. Uglavnom su to stanovi do oko 50 kvadrata.

Prvi subvencionisani stambeni krediti odobreni su još 2009. godine, a prema procenama Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, od tada je odobreno oko 5.000 zahteva. Jedna od najvećih povoljnosti subvencionisanih kredita jeste što građani za učešće treba da obezbede pet odsto, dok je to u slučaju drugih stambenih kredita 20 odsto. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana