Tekst objavljen: 22.02.2013 7:46        


Tek što se u okviru plana oporavka posrnulog Jat ervejza odustalo od toga da postane lou kost kompanija, država je za niskotarifnog avio prevoznika pronašla novog kandidata - Aviogeneks.

Aviogeneks - naš lou-kost sa Jatovim oldtajmerima

Ideja je, kaže pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović, da stare Jatove avione preuzme Aviogeneks, koji bi radio kao čarter preduzeće ili neka vrsta loukostera.

Nekadašnji direktor Jata Predrag Vujović kaže da država ako želi da spase Aviogeneks, ne treba da ga izdvaja već da ga ubaci u Jat. - Pitam se ko će da angažuje letelice stare 26 godine. Sa starom flotom Jata nemoguće je napraviti lou kost kompaniju jer one rade sa letelicama mlađim od 10 godina - kaže Vujović.
- Aviogeneksu mora da se pomogne. Ili to ili da se ugasi. I država o tome treba da donese odluku. Oni bi mogli sigurno da funkcionišu kao čarter prevoznik, ali će to biti moguće tek kad Jat dobije šest novih aviona 2015. godine - kaže Popović.

Igor Salinger, saradnik međunarodnih specijalizovanih časopisa o avijaciji, kaže da ideja o lou kostu lepo zvuči, ali da je veliko pitanje koliko je to ostvarivo, pogotovu na prilično zasićenom domaćem tržištu kada je takav oblik avio-prevoza u pitanju.

- Aviogeneks je još sedamdesetih radila kao čarter kompanija, koja je za potrebe Jugotursa prevozila putnike na domaće turističke destinacije. I danas oni rade po istom principu, ali samo sa jednim avionom. Zato je mnogo logičnije da nastave sa čarter saobraćajem, bilo samostalno bilo za potrebe Jata koji je prethodnih letnjih sezona upravo zbog čarter saobraćaja naprezao svoje kapacitete više od maksimuma. Imaju ljude i imaju potrebne dozvole, što je najvažnije - kaže Salinger.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    CHALLENGER 22.02.2013 0:43

    Low cost sa starim B737-300??? Onaj kome je to palo na pamet je izgleda " veliki strucnjak" u oblasti vazduhoplovstva. Sta ce Aviogenexu avioni stariji od njihovog koji je isto dosta star. Prvo sto za takvu vrstu saobracaja kao i za carter treba da bude avion sa preko 170 sedista jer takav je trend trenutno u evropi i okruzenju. Da bi aviogenex bio konkurentan kompanijama iz turske egipta tunisa mora da uzme u najmanju ruku B737-400 ali novije proizvodnje ili sto bi bilo najbolje ako bi drzava mogla da pomogne B737-800 sa kojim nebi imali konkurenciju. Sa takvim avionima bi mogli da rade i carter i low cost saobracaj. Mislim da je jedino normalno i pravo resenje za nase vazduhoplovstvo ono sto se poslednjih dana prica da JAT radi samo redovan saobracaj a Aviogenex carter. Jer nigde na svetu nacionalne kompanije ne rade carter saobracaj vec imaju ili takozvane cerke kompanije ili zasebne carter kompanije. Primeri su npr u nemackoj Lufthansa redovni carter Condor, Air Berlin, LTU; Engleska British Airways redovni, Carter Tomso, first choice i dr..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija jat airways Jat vazdušni saobraćaj niskobudžetne aviokompanije aviokompanije aviosaobraćaj aviogenex aviogeneks

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana