Tekst objavljen: 16.07.2013 9:30        


Nesavesno poslovanje i prikrivanje propusta dve državne banke "koštalo" je republički budžet 200 miliona evra. Kada je kontrola Narodne banke Srbije utvrdila razmere štete, bilo je kasno za bilo kakvu popravku.

Bankama blage kazne za štimovanje kredita

Zbog toga je "češljanje" rada banaka pooštreno, a za učinjene propuste izriču se razne mere od upozorenja da se načinjene greške isprave, do novčanih kazni. Krajnja konsekvenca je oduzimanje dozvole za rad.

Najčešće novčane kazne za banku iznose od 100.000 do milion dinara, a za direktore od 50.000 do 600.000 dinara.

Pre mesec i po dana, NBS je naložila nadzor nad 12 domaćih i stranih banaka koje su frizirale izveštaje o nivou problematičnih kredita. Stvarno i prikazano stanje se razlikuje za oko 50 miliona evra.

Nivo teško naplativih kredita je zvanično blizu 20 odsto, a nezvanično, banke ne mogu od preduzeća da naplate gotovo trećinu odobrenih zajmova. Ovi krediti bankama stvaraju gubitak i moraju da se prikažu u svakom izveštaju.

Na moguću nestabilnost u bankarskom sektoru je upozorio i Međunarodni monetarni fond, ali je takođe konstatovao da je finansijski sektor u Srbiji stabilan i da je visoka likvidnost.

Ipak, NBS je pojačala svoju kontrolu nakon utvrđivanja da izveštaji nisu tačni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti kazna kazna za banke Srbija bankarsko tržište bankarski sektor banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana