Tekst objavljen: 27.02.2013 11:30        


Građani se sve češće žale na rad banaka i drugih finansijskih institucija. Prošle godine, Centru za zaštitu korisnika stiglo je 1.777 pritužbi, a od 1.513 pritužbi na rad banaka u 2012. najviše ih se odnosilo na kredite, tekuće račune i platne kartice.

Banke ne smeju da greše u odnosu sa klijentima

Mnogima nije bilo jasno kako su banke prilagodile ugovore novom Zakonu o zaštiti korisnika, a žalili su se i zbog toga što banka neće da im vrati novac koji su dali na povećane kamate.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica napominje da od početka primene zakona građani su se ohrabrili da podnesu žalbe protiv banaka. - Svakako bi brojka bila veća da su građani još hrabriji - smatra Uzelac.
Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva kaže da se udruženje žalilo Narodnoj banci, ali bez uspeha. - Upravo zato podnosimo prvu kolektivnu tužbu u istoriji Srbije i stotinak pojedinačnih putem besplatne pravne pomoći koju pružamo - napominje Gavrilović.

Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije poručuje da ne postoji zakonska osnova za tužbe. - Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga na dozvoljava njegovu retroaktivnu primenu - napominje Dugalić.

U Udruženju banaka su izračunali da su na gotovo 13 miliona ugovora za godinu dana imali  0,01 odsto prigovora.

- I ako je jedan prigovor osnovan to nije dobro. Banke ne smeju da greše u odnosima sa svojim klijentima. Mislim da je taj broj previše naglašen. U grejnoj sezoni svakog dana imamo 200 prigovora na rad elektrana. Čak 36 i po hiljada prigovora je bilo na rad pravosudnih organa i niko o tome ne govori - navodi Dugalić.

Prema rečima Dejana Gavrilovića iz Efektive, postavlja se pitanje zašto nema kažnjavanja banaka, ako je prigovor osnovan i zašto ni jedna banka nije kažnjena po tom osnovu.

U izveštaju o radu Centra za zaštitu korisnika navedeno je da su u prvom tromesečju 2012. kažnjene dve banke, ali ne i zašto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2012. Srbija tužba efektiva zaštita klijenata banke zaštita klijenata prava klijenta banke klijenti banke klijenti klijent banke banka banke kamatica dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana