Tekst objavljen: 13.03.2013 9:09        


Od besplatne legalizacije bespravno izgrađenih objekata nema ništa. Tačnije, oni koji su zidali na tuđem zemljištu i oni koji imaju nameru da posle katastarske legalizacije prodaju svoja zdanja, moraće da odreše kesu.

Besplatna legalizacija samo san: Ima da vas košta

Za one koji su zidali na svom zemljištu i planiraju da ostanu da žive u tim domovima problema nema.

Najveće izmene odnose se na bespravne građevine sazidane na tuđem zemljištu. Ako je neko zidao na parceli gde je korisnik ili vlasnik država, lokalna samouprava ili treće lice, biće upisan u katastar samo kao vlasnik objekta bez sticanja prava na zemljište. Tek kada dostavi dokaz da je zemljište pribavio od vlasnika biće upisana i svojina na parceli. Do tada nema nikakva prava na zemljištu osim pristupa objektu.
Oni će se za oko stotinak evra upisati kao vlasnici u katastar, pod uslovom da kuća nema više od 300 kvadrata, da vikendica ne premašuje 200 i zanatska radnja nema više od sto kvadrata.

Ako je kvadratura veća, vlasnik mora da nastavi redovan postupak legalizacije u nadležnoj opštinskoj ili gradskoj službi, odnosno da dobije naknadnu građevinsku i upotrebnu dozvolu i debelo plati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta.

Tu naknadu neće moći da izbegnu i oni koji se uklapaju u kvadraturu, ali žele da prodaju svoje kuće. Sud im neće overiti kupoprodajni ugovor dok ne dostave dokaz da su lokalnoj samoupravi platili taksu, koja je sve ove godine zapravo u procesu legalizacije bila i jedan od najvećih prepreka. To su za nelegalne graditelje bile astronomske cifre, pa čak i sa predviđenim popustima.

Oni vlasnici objekata, koji imaju susvojinu ili sukorisništvo nad zemljištem, sa prvim komšijama moraju da budu „dobri“, jer bez njihove saglasnosti upisa u katastar nema. Ako od sukorisnika na parceli ne pribavi saglasnost, vlasnik objekta mora da ide u drugi postupak i to preparcelacija, a to je paprena stavka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bespravna gradnja Srbija nekretnina nekretnine legalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana