Tekst objavljen: 03.07.2013 15:00        


Deficit budžeta Srbije u junu je uvećan za 4,3 milijarde dinara, tako da je za prvih šest meseci manjak u državnoj kasi iznosio 97,9 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Budžetski deficit Srbije već 97,9 milijardi dinara

Prihodi budžeta u prvoj polovini godine su bili 383,1 milijardu, a rashodi 481,1 milijardu dinara.

- U junu je ostvaren najniži budžetski deficit od početka ove godine, što je najbolji dokaz da su mere za stabilizaciju državnog budžeta počele da daju prve rezultate - ističe se u saopštenju Ministarstva i podseća da je deficit u prvih pet meseci u proseku iznosio 18,7 milijardi dinara.

Stabilizacija državnog budžeta u junu je, kako je ocenjeno, "rezultat dogovorenih mera štednje na rashodnoj strani, ali i značajnog pooštravanja finansijske discipline i znatno bolje naplate prihoda nego u prethodnim mesecima".

Prema podacima Ministarstva finansija, u junu je prikupljeno 71,1 milijarda dinara prihoda, dok su rashodi iznosili 75,4 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda je od uplate PDV-a - 26,8 milijardi dinara, ali su ti prihodi manji nego u maju kad su iznosili 31,4 milijardi dinara. U junu je ostvaren rekordan prihod od akciza u ovoj godini u iznosu od 23,8 milijardi dinara, što je skoro osam milijardi više nego u maju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija budžetski deficit budžet smanjenje deficita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana