Tekst objavljen: 12.02.2013 15:55        


Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, kaže da su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani da u Srbiji izgrade fabriku i ta investicija iznosila bi čak četiri milijarde dolara.

Dinkić: Arapi donose četiri mlrd. dolara u Srbiju (Medija centar Beograd)

- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučič i ja razgovarali smo sa šeikom Muhamedom koji nam je objasnio da oni svakih nekoliko godina grade po jednu fabriku čipova, s idejom da zahvate što veći deo tržišta - kaže on.

Dinkić kaže da će Emirati uložiti 300 miliona evra u srpsku poljoprivredu, a na pragu je potpisivanje i prvog vojnog ugovora iz odbrambene industrije, koji će iznositi preko 100 miliona evra. Razmatra se mogućnost zajedničke gradnje kargo terminala na beogradskom aerodromu, a počeli su i prvi razgovori poznate svetske kompanije Etihad o zajedničkom partnerstvu s JAT-om. Arapi su zainteresovani i za preuzimanje JAT tehnike.
Dinkić objašnjava da bi se "ovde pravilo 'srce' hardvera, što bi značilo da moramo da razvijemo dodatno i neke naučne oblasti, kao što je nano tehnologija. To bi bila prava tehnološka revolucija u Srbiji".

- Primera radi, Fijat će ove godine imati izvoz od dve milijarde evra, što je petina ukupnog srpskog izvoza. A s ovom fabrikom mi bismo za par godina njenog rada udvostručili izvoz. Takve stvari preokreću tokove u jednoj zemlji - kaže on.

Ministar privrede dodaje da bi to bila "ubedljivo najveća investcija u Srbiji i pritom bi posao našlo 1.000 visoko kvalifikovanih stručnjaka, uključujući i naučnike. Mi za taj projekat planiramo da pozovemo srpske naučnike u svetu da se vrate".

Dinkić dodaje da država "kroz dobre zakone omogućiti elektronski platni promet, kao i poreske olakšice za IT industriju".

- Konkretno, nudimo poreske olakšice za industriju softvera, pomoć početnicima u vidu bespovratnih sredstava do najviše 25.000 evra za projekte za koje postoji interes investitora da ih podrže. Za jednu trećinu ćemo smanjiti doprinose i poreze na plate za industriju softvera. Ideja nam je i da promenimo obrazovni sistema, u smislu podrške univerzitetima prirodnih i tehničkih nauka - objašnjava on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija IT kompanije it industrija strani investitori strane investicije investicija UAE ujedinjeni arapski emirati emirati arapi Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana