Tekst objavljen: 01.07.2013 14:30        


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kaže da je rebalansom budžeta za 2013. predviđen deficit od 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) (178,3 milijarde dinara), što je za 1,5 odsto manje nego u prošloj godini.

Dinkić i Fiskalni savet oprečno o deficitu budžeta

Dinkić je kazao da rebalans predstavlja deo paketa ekonomskih mera Vlade Srbije za stabilizaciju državnog budžeta uz strukturne reforme javnog sektora i poboljšanje investicione klime.

Fiskalni savet Srbije ocenjuje da će deficit državnog budžeta u 2013. biti oko 22 milijarde dinara veći nego što je planirano rebalansom i iznosiće oko 200 milijardi dinara. Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović kaže da će rashodi budžeta biti za oko 10 milijardi dinara veći od planiranih, a prihodi između 10 i 15 milijardi dinara manji. Petrović je dodao da se na konsolidovanom nivou očekuje deficit budžeta do šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
On je kazao da će rebalansom rashodi budžeta biti smanjeni za oko 36 milijardi dinara, na 1.051,8 milijardi dinara, a prihodi će biti manji 92,3 milijarde i iznositi 873,4 milijarde dinara.

Ministar finansija je ocenio i da su predlogom rebalansa budžeta Srbije za 2013. godinu maksimalno smanjeni troškovi u budžetu.

Prema njegovim rečima, jedino što je još preostalo bilo je da se smanje plate i penzije, koje uz socijalna davanje čine 52 odsto budžeta, ali je vlada odlučila da se to ne radi jer je ocenjeno da bi dovelo do pada domaće tražnje i kočenja privrednog rasta.

Dinkić je dodao da se od početka juna primenjuju mere za jačanje finansijske discipline i naplate porez koje su već dale efekte, tako da je deficit budžeta u junu bio najamnji od početka godine i iznosio pet milijardi dinara, pošto su prihodi bili 70, a rashodi 75 milijardi dinara.

On je istakao da ključnu meru ne predstavlja rebalans, već strukturne reforme u javnom sektoru u okviru kojih je dogovoreno da se broj preduzeća u restrukturiranju sa sadašnjih 179 smanji na ispod 90 do kraja ove godine, kao i da se država povuče iz upravljanja ili vlasništva u pojedinim državnim preduzećima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija budžetski deficit deficit Mlađan Dinkić Fiskalni savet ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana