Tekst objavljen: 07.02.2013 13:50        


Elektroprivredi Srbije (EPS) neće biti data garancija za kredit koji bi bio korišćen za tekuće poslovanje, izjavio je ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić: Nema para za EPS, nek pomognu sami sebi

- EPS prvo treba da pomogne sam sebi, jer to javno preduzeće ima mogućnost da iskorisiti sopstvene rezerve i postane stabilna kompanija - rekao je Dinkić novinarima posle sastanka sa predstavnicima IT kompanija.

Elektroprivreda Srbije (EPS) neće bankrotirati, ali će Vlada Srbije hitno morati da pomogne tom javnom preduzeću na koje se oslanja čitava domaća industrija, ocenio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović. On je naglasio da je do finansijskog urušavanja sistema EPS-a došlo zbog funkcionisanja "partokratske države, odnosno države u kojoj su politički interesi na pijedestalu".
Dodao je da država može EPS da da "moralnu podršku", jer u budžetu za 2013. godinu nije predviđen novac za tu kompaniju.

- EPS ima dobar plan poslovanja i treba da počne da ga realizuje - rekao je Dinkić i istakao da Vlada Srbije neće dati garancije ni jednom javnom preduzeću za kredite, osim ako nisu razvojni i ako nije u pitanju nova investicija.

Istovremeno, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović kaže da je Elektroprivredi Srbije hitno potrebno zaduživanje od 50 milijardi dinara ili će se otvoriti put ka stečaju kompanije krajem marta.

- Predsednik Upravnog odbora EPS Aca Marković odbija da zakaže sednicu na kojoj bi se ta ptanja razmatrala - istakao je Obradović, naglasivši da je sve te odluke već odobrila Vlada Srbije, prihvatanjem plana poslovanja EPS za 2013. godinu.

Savetnik za investicije Mahmud Bušatlija smatra da je dokapitalizacija najbolji način za izlazak iz krize Elektroprivrede Srbije, koja je upozorila da joj je potreban kredit od 300 miliona evra da bi izbegla bankrot i nastavila redovno da posluje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika saša đogović Srbija ekonomska kriza bankrot državna preduzeća Elektroprivreda Srbije EPS Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana