Tekst objavljen: 01.07.2013 12:15        


Poljska je postala najveći svetski proizvođač maline. Tako je ta zemlja uspela da izbaci Srbiju sa liderske pozicije kada je reč o proizvodnji "crvenog zlata". U 2012. godini, ukupna proizvodnja malina u Poljskoj dostigla 127.000 tona. Oko 90 odsto voća se izvozi.

Dok se mi svađamo: Poljska najveći izvoznik maline

Dugi niz godina obim proizvodnje poljskih malina iznosio je oko 50.000 tona godišnje, a nedavno je značajno porastao. Prošle godine Poljaci su ubrali 127.000 tona maline .

Da su srpske maline precenjene govorio je nekadašnji državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević. On je predlagao i "da se organizuje studijsko putovanje u Poljsku, koja je nakon Srbije najveći proizvođač malina na svetu, kako bi tamo videli način na koji Poljaci proizvode i otkupljuju maline".
Jedan od glavnih faktora rasta obima proizvodnje je "uvođenje "Polana" sorte, koja daje plodove već za nekoliko meseci u godini.

Zahvaljujući novoj sorti maline, Poljska je uspela da izbaci Srbiju sa liderske pozicije, koja proizvodi oko 90.000 tona godišnje.

Još jedan faktor rasta su subvencije Evropske unije za meko i voćarstvo koje je ta zemlje dobila 2007. Zahvaljujući tome, malinjaci u Poljskoj sada zauzimaju oko 28.000 hektara.

U našoj zemlji se pre pet godina proizvodilo preko 85 hiljada tona maline, a ove će rod biti oko 30 hiljada tona, procenjuju stručnjaci.

Naši malinari su nedavno i pretili da će umesto u malinjake otići na ulice, jer dugo nije bilo dogovora o ceni "crvenog zlata".

Međutim, nakon sastanka malinara sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Goranom Kneževićem postignut je dogovr zbog koga malinari neće izaći na ulice.

Zanimljivo je da se i Srbija stalno pojavljuje kao uvoznik malina, iako strancima prodaje više od 95 odsto svog roda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
malinari maline Srbija Poljska poljoprivreda izvoz hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana