Tekst objavljen: 07.12.2012 7:48        


Ministarstvo finansija i privrede priprema odluku koja će obavezati bogate građane Srbije da prijave svu svoju imovinu.

Država češlja sve bogatije od 300.000 evra

Dokument bi trebalo da prođe Vladu već sledeće nedelje. To je pretpostavka da od sledeće godine poreznici krenu u unakrsnu kontrolu onog šta najimućniji u Srbiji poseduju, a koliko, s druge strane, zvanično zarađuju. Sa ciljem da razliku između prijavljenog i stečenog - oporezuju.

Stečajni upravnici

Ministarstvo finansija je pre nekoliko meseci najavilo da će prvi u redu za prijavu onoga što poseduju biti - stečajni upravnici. Uz obrazloženje da su mnogi među njima primili astronomske naknade, a slučajeve vode sporo i neefikasno.
Nadležni u Ministarstvu finansija tek pripremaju uslove i kriterijume koji će presuditi kolika imovina znači bogatstvo u Srbiji. Ova odluka treba i da definiše koja se sve vrsta imovine prijavljuje i evidentira.

Najverovatnije je da će se granici postaviti na 300.000 evra. Svako ko ima gotovinu, nekretnine, deonice i drugu imovinu iznad te sume, moraće da je prijavi.

A cilj unakrsne kontrole je da se kod onih koji su vlasnici vredne imovine proveri odakle im novac za nju.

Ukoliko obveznik poseduje kuće, lokale, akcije, ušteđevinu za, na primer, 100.000 evra vredniju od zvanično prijavljenih primanja, poreznici će mu na razliku naplatiti porez.

Prijava imovine je prilika i da se napravi trenutni presek stanja. Narednih godina poreznici će imovinu obveznika porediti sa današnjim stanjem. I oporezivati sve što je u međuvremenu stečeno mimo njihove evidencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na imovinu imovinske karte imovina porez ekonomska kriza Srbija država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana