Tekst objavljen: 07.06.2013 9:50        


Najveće zarade po stanovniku, kada se ukupan fond zarada podeli na sve građane, od svih bivših jugoslovenskih republika u decembru prošle godine, očekivano, imala je Slovenija - 338 evra. Najmanje zarade bile su u BiH – svega 68 i u Srbiji - 84 evra.

Država svakog stanovnika koštala po 11,4 evra

Istovremeno, vredan pažnje je podatak da je, izuzev Crne Gore, u svim republikama bivše SFRJ prosečna plata u državnoj upravi iznad prosečne zarade, pokazuje analiza portala Makroekonomija.

Ukupan mesečnoig fond zarada bio je najveći u Hrvatskoj (804 miliona evra), zatim u Sloveniji (695), dok Srbija (598 miliona) ima veći fond zarada od BiH, Makedonije i Crne Gore uzetih zajedno.
Najveće odstupanje je u BiH (37,5%) i u Srbiji (20,2%) i to kao posledica najmanje uposlenosti radnika u proizvodnji.

Srbija ima najveći udeo u ukupnoj zaposlenosti zaposlenih u državnoj upravi (12,3%), u obrazovanju (10,2%) i u zdravstvu (11,9%), što je posledica najmanje stope broja zaposlenih na 100 stanovnika u pravnim licima (18,8 zaposlenih na 100 stanovnika), nakon BiH (17 zaposlenih). Najveću zaposlenost ima Slovenija – čak 34,1).

Kada se stave u odnos broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji na 1.000 stanovnika dolazimo do podatka da je proizvodnih radnika najviše u Sloveniji (105 lica), a manje radnika nego u Srbiji (51 lice) imaju BiH (41) i Crna Gora (34).

Plate u obrazovanju su iznosile 33,7 evra po stanoviku u Sloveniji, a najmanje su bile u BiH (7 evra) praćenom Makedonijom (7,2) i Srbijom (7,3 evra). Plate u zdravstvu bile su takođe najveće u Sloveniji, po 29 evra po stanovniku, a najmanje u Makedoniji (6,4 evra), dok su naši zdravstveni radnici zarađivali po 10,7 evra po stanovniku.
Računica pokazuje da bi, ukoliko bi Srbija imala za 100 hiljada više zaposlenih u prerađivačkoj industriji, i udeli u ukupnoj zaposlenosti bili niži i ne bi bili najviši u ovakvim poređenjima.

Od zarada u državnoj upravi najviše je po stanovniku isplaćeno u Sloveniji (27,7 evra), a najmanje u Makedoniji (8,7 evra), dok su Srbija i BiH imale jednako skupu državu koja je koštala po 11,4 evra svakog stanovnika ove dve države.

Iz ovih podataka se može zaključiti da što je veća proizvodna zaposlenost, poput Slovenije, Hrvatske ili Makedonije, to je manje odstupanje u prosečnim zaradama u javnim delatnostima u odnosu na ukupan prosek, manji je udeo u ukupnom broju zaposlenih i u ukupnom fondu zarada ovih delatnosti, navodi se u analizi portala Makroekonomija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bivša jugoslavija jugoslavija SFRJ slovenija Hrvatska BiH bosna i hercegovina makedonija Crna Gora plate zarade javni sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana