Tekst objavljen: 11.02.2013 15:20        


Građani Srbije su, preko budžeta, u prethodnom periodu izdvajali oko 700 miliona evra godišnje kako bi podržavali rad javnih i drugih preduzeća pod državnom kontrolom. Sada iz Vlade Srbije najavljuju da će takva politika biti promenjena.

Državni gubitaši pojedu milijarde evra od građana

Pitanje subvencionisanja preduzeća pod državnom kontrolom u Srbiji je ponovo pokrenuto ovih dana nakon što je Elektroprivreda Srbije zatražila zajam ili garancije od države za kredit od 300 miliona evra jer nema novca da plaća obaveze prema poveriocima.

Samo tokom 2010. i 2011. godine iz budžeta je izdvajano po skoro 500 miliona evra u vidu direktnih subvencija ovim preduzećima, dok je još preko 200 miliona godišnje odlazilo na povezivanje radnog staža zaposlenima u ovim preduzećima i na otplatu duga za koji su država i lokalne samouprave garantovale a te firme nisu bile u stanju da ih otplaćuju.
Država je do sada iz budžeta i na druge načine pomagala maltene 1.300 preduzeća koliko ih još uvek, više od decenije nakon početka privatizacije, posluje pod okriljem države.

Direktne budžetske subvencije nisu i jedini način na koji poreski obveznici finansiraju preduzeća pod državnom kontrolom. Tu je, možda i mnogo opasnije, ono što se kolokvijalno naziva „mekom budžetskom podrškom”.

Reč je o dugu koji ova preduzeća prave prema bankama, državnim organima i budžetu (neplaćeni porezi i doprinosi, obaveze prema razvojnim fondovima), kao i dug prema ostalim javnim i drugim kompanijama. Sva ta dugovanja, pre ili kasnije, mora da pokrije budžet odnosno građani ove zemlje.

Prema podacima do kraja 2011. godine, ukupan trošak ovakve „meke” podrške preduzećima pod državnom kontrolom popeo se na 3,7 milijarde evra. To je preko 12 odsto BDP-a, odnosno čak osmi deo vrednosti svega onoga što građani i privreda Srbije u jednoj godini stvore. Iluzorno je i govoriti na šta bi država mogla toliki novac da potroši ili koliko bi zdrav deo privrede lakše disao kada bi mu se sa grbače skinuli svi ovi gubitaši.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna preduzeća gubitaši Srbija propala preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana