Tekst objavljen: 07.08.2013 15:30        


Uprkos nepredvidivom regulatornom i ekonomskom okruženju, Erste Grupa ne želi da ode iz Mađarske, kaže izvršni direktor Erste Grupe, a mogućnosti za svoje proširenje u regionu centralne i istočne Evrope vidi uglavnom u Srbiji i Poljskoj.

Erste "cilja" da kupi neku manju banku u Srbiji

- Političari imaju tendenciju da traže žrtvenog jarca pa često u toj nameri ciljaju na bankarski sektor. To, međutim, nije dobra strategija, jer nijedna država ne može da postigne ekonomski rast bez banaka - izjavio je za mađarski sajt investor.hu izvršni direktor Erste Grupe Andreas Treichl.

On veruje da postoji šansa da će se percepcija banaka poboljšati u Evropi, ali je takođe i ponovio da je Erste najteže oporezivana banka u svetu, kao i da je njena profitabilnost u Mađarskoj doživela ozbiljan udarac zbog mera štednje koje je uvela mađarska vlade.

CIE banke nisu slabe uopšte i njihova pozicija kapitala je "izuzetno dobra, njihova likvidnost je visoka i ne treba im pomoć države", istakao je Treichl.

- Ogroman problem koji moramo prihvatiti, pogotovo u Mađarskoj, je visok odnos kredita ispoljenih u švajcarskim francima. Napomenuo sam još 2007. tadašnjoj mađarskoj vladi i Centralnoj banci da bi trebalo da se zaustavi kreditiranje u stranoj valuti, ali nisu me slušali - rekao je direktor Erste Grupe.

U razgovoru sa novinarima Treichl je o planovima za eventualne akvizicije u regionu CIE naglasio da se posebno posmatra tržište Poljske i Srbije, s tim da vlasnici u Poljskoj precenjuju svoje banke, dok će u Srbiji potencijalni cilj biti neka manja banka koja posluje sa stanovništvom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
erste banka banke kupovina banke prodaja banke bankarski sektor bankarsko tržište Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana