Tekst objavljen: 25.03.2013 7:46        


Podaci o zvaničnim finansijskim transakcijama govore da je iz Srbije lane najviše novca otišlo u Lihtenštajn i to 770 miliona evra, slede Britanska devičanska ostrva na Karibima sa 680 miliona evra, pa Holandija s 141 milion evra.

Evo u koje poreske rajeve ide novac iz Srbije

Kipar nije uspeo da se plasira na ovoj listi visoko. Očigledno, priče o njemu kao obećanoj destinaciji za legalno ili ilegalno poslat novac iz Srbije devedesetih godina prošlog veka odavno su prevaziđene.

Naši su našli nove poreske rajeve, a pomenuto mediteransko ostrvo velikodušno smo prepustili Rusima. Istina, bilo je početkom ovog veka zvaničnih poseta i raspitivanja. Novac nije vraćen, ali je to bio signal ulagačima da ga premeste na drugo mesto.

- Poreski rajevi i odlivanje novca prema njima će postojati dogod ne bude ujednačene fiskalne politike u celom svetu i dok su štedni ulozi tajna - kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Milojko Arsić.

Najprivlačnija azijska destinacija je Hong Kong. U Evropi pak, Nemci, Austrijanci i Francuzi preferiraju Lihtenštajn, koji je pre par decenija oduzela primat Luksemburgu . Veliko vojvodstvo je bilo toliko popularno po niskim poreskim stopama da su nemački automobili kod njih bili jeftiniji nego u matičnoj zemlji.

Najstarija evropska rajska destinacija je Monte Karlo. Nekada su tu novac držali grčki brodovlasnici. Danas je to raj za sportiste i međunarodne glumačke i pevačke zvezde sa podebelim računima. Njihove matične zemlje na to ne gledaju baš blagonaklono, ali većih protesta, a posebno preduzimanja drastičnih mera nema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija utaja utaja poreza utaja novca poreske oaze poreski raj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana