Tekst objavljen: 25.02.2013 15:10        


Uvođenjem fiksnog kursa srpska privreda bi živnula, imali bismo manju inflaciju, pale bi i kamatne stope, a građani bi u svakom trenutku znali koliko im vredi plata, tvrde domaći privrednici i ekonomisti.

Fiksni kurs je spas, evro realno vredi 160 dinara

Polemike o fiksnom kursu u Srbiji dugo se vode, a poslednju je potakao novi lider DS Dragan Đilas, koji se založio za uvođenje fiksnog kursa, koji je, kako on tvrdi, “dokaz da će se voditi stabilna ekonomska politika

REALNA VREDNOST EVRA DANAS JE 160 DINARA

Međutim, ima i onih koji se oštro protive fiksiranom kursu, jer procenjuju da on ide na ruku uvoznom trgovinskom lobiju. Nikola Pavićević, direktor kompanije Sintelon, kaže da je precenjeni dinar uništio srpsku ekonomiju, odnosno izvoz. Prema njegovim rečima, stvarna vrednost kursa je najmanje 160 dinara za evra.
Srbija, odnosno bivša SFRJ, već je imala iskustva sa fiksiranjem kursa dinara. Bivši premijer SFRJ Ante Marković uveo je fiksni kurs 1990. godine u saradnji sa američkim ekonomistom Džefrijem Saksom.

Tada je domaća valuta fiksirana na nivo od sedam dinara za nemačku marku, a građani to vreme pamte po relativno visokom životnom standardu.

Ovakav kurs imali smo i 1994. godine, kada je na čelu Centralne banke bio Dragoslav Avramović, koji je izjednačio vrednost dinara i marke.

Ekonomista Aleksandar Stevanović ističe da je uvođenje fiksnog kursa odlična ideja zato što bi to smanjilo inflaciju i mogućnost da Narodna banka Srbije (NBS) konstantno povećava masu dinara u opticaju.

- Oni koji kažu da fiksni devizni kurs ne može da funkcioniše očigledno misle da je običan svet krajnje ograničene pameti, budući da isti vrlo uspešno funkcioniše u Bosni i Hercegovini već 15 godina, a u Bugarskoj 17 godina. Ti što tvrde da ćemo da potrošimo devizne rezerve neka odmah uzmu i pocepaju svoje diplome jer je to jedna besmislica, isto kao i kritike da fiksni kurs pogoduje uvozničkom lobiju – kaže Stevanović.

On podseća na fiksne kurseve koji su postojali u doba različitih diktatura u Srbiji, kada je s jedne strane fiksiran kurs, a s druge se štampao novac. - E, to nije režim fiksnog kursa, već režim bezobrazluka. I takve lažne fiksne kurseve imali smo ovde u izobilju i u vreme Slobodana Miloševića i u vreme Josipa Broza Tita – smatra Stevanović.

Sve zemlje u okruženju, osim Rumunije i Srbije, imaju fiksni kurs i u isto vreme nižu inflaciju. Slovenija i Crna Gora uvele su evro kao valutu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    ilija ikic 25.02.2013 18:01

    Koliko je trajao Avramov kurs? Koliko je proslo kada je digao marku na 3,3. Da li mjilsite da ljudi pamte ko ribe?

  2. User image
    kotic jovica 26.02.2013 6:11

    treba uzeti evro kao platezno sredstvo 5 godina i bili bi mala svajcarska
    i tvrdim a i dajem glavu na panj da vise niko dinar ne bi pomeno
    normalno da to ne odgovara ljudima koji su vecito ziveli na tuza leza

  3. User image
    neko tamo 01.03.2013 16:09

    na koliko bi ga fiksirali 1000 din za evro i tu bi ga narod p....

  4. User image
    Milos 02.03.2013 20:19

    Zasto i mi ne bismo napokon sahranili Dinar i napokon uveli Evro kao domacu valutu kao sto su to uradile Slovenija i Crna Gora koje iskreno receno su uvek u privrednom i ekonomskom pogledu bili slabiji od Srbije???

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksni kurs kurs dinara kurs evra dinar evro Srbija ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana