Tekst objavljen: 15.07.2013 7:40        


Srpska prestonica ima ukupno oko 17 miliona kvadrata poslovnog prostora. Od toga je u ovom trenutku "višak" čak dva miliona. Vlasnici muku muče da nađu podstanare, jer za zakatančene lokale i poslovna zdanja moraju sami da plaćaju troškove održavanja i komunalije, što nisu ni malo beznačajni iznosi.

Gazde lokale nude besplatno, niko ih neće ni džabe

Naravno, postoje zone poput Knez Mihailove (samo uz ulicu bez pasaža) koje drže cenu i nemaju problem sa manjkom zakupaca.

Ali, na većini lokacija, čak i u centru grada, nije retkost da vlasnici izdaju poslovni prostor za džabe. Tačnije, ne ubiraju kiriju već je jedini zahtev da zakupac redovno izmiruje obaveze održavanja.

- Masovno se zatvaraju lokali i poslovne zgrade, a nekada atraktivni tržni centri zvrje prazni - kaže Goran Rodić, ekspert za građevinarstvo.

- Zakup kancelarijskog poslovnog prostora iznosio je u Beogradu čak i više od 20 evra po kvadratu, a danas je cena više nego prepolovljena i kreće se u proseku oko sedam, osam evra po kvadratnom metru. Neki vlasnici čak i ne naplaćuju kiriju.

Nekada su se lokali od 50 do 60 kvadrata u Beogradu iznajmljivali za 3.500 do 4.500 evra. Sada se isti prostor teško izda i za upola manje para. Zakup kvadrata u najprometnijim ulicama teško dostiže 40 evra, dok na periferiji cena pada na ispod deset evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd lokali poslovni prostor iznajmljivanje Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana