Tekst objavljen: 23.07.2013 15:30        


Crna Gora je skoro pa lider u cenama goriva u regionu, a benzin je skuplji samo u Sloveniji, a dizel u Sloveniji i u Srbiji. Obe vrste goriva jeftinije su u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori, iako je prosečna plata kod komšija sa 732 evra za čak 50 odsto veća od crnogorskog proseka od 480 evra.

Gde su najskuplje i najjeftinije gorivo na Balkanu

Bezolovni benzin od 95 oktana je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini gde prosečno košta 1,19 evra. U Republici Srpskoj se sve vrste goriva mogu naći za nekoliko centi jeftinije nego u drugom entitetu. Ova vrsta benzina u Makedoniji prosečno košta 1,28 eura, u Srbiji je jedan cent skuplje. U Hrvatskoj bezolovni od 95 oktana košta 1,33 era, u Crnoj Gori je 1,38 a u Sloveniji 1,49 evra.

Euro dizel je najjeftiniji u Makedoniji gde košta 1,13 evra, a zatim u Bosni i Hercegovini sa prosekom od 1,19 evra koliko je bila cena benzina od 95 oktana. U Hrvatskoj dizel košta 1,26 evra, u Crnoj Gori 1,29 evra, u Srbiji 1,31 a u Sloveniji 1,37 evra.

U većini zemalja ove cene su prosečne jer ne postoji jedinstveni cenovnik i zavisno od trgovca ili lokacije benzinske pumpe cene su različite u nekoliko centi. U BiH zavisno od entiteta cene mogu da variraju i do pet-šest ero centi.

Prema podacima Automoto saveza Srbije, u Evropi najskuplje gorivo je u Norveškoj gde bezolovni od 95 oktana košta 1,98 evra a evrodizel 1,8 evra. Prema istom izvoru najjeftinije gorivo u Evropi je u Rusiji gde benzin od 95 oktana košta 74,6 evro centi, a evrodizel 77,4 centa.

U Crnoj Gori od maloprodajne cene goriva 50 do 52 odsto ide državi na ime akciza i poreza. Različite državne dažbine su i glavni razlog različitih cena u državama regiona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena goriva cene goriva gorivo jeftino gorivo benzin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana